Αθήνα, 17 Ιουλίου 2012

Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου στη υγεία. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο συνέδριο Pharma & HealthConference 2012.

Ο υπουργός εξήγγειλε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και αντίστοιχες παρεμβάσεις σε όλους τους φορείς του υπουργείου, με κύριο στόχο την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες. Στους αναπτυξιακούς στόχους του υπουργείου συγκαταλέγεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων, καθώς όπως είπε «σήμερα το κράτος δεν έχει πόρους αλλά χώρους και πρέπει να αξιοποιηθούν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Επίσης αναφέρθηκε στην αλλαγή του ίδιου του υπουργείου Υγείας, ώστε να αποτελέσει ένα επιτελικό όργανο. Όσον αφορά στις φαρμακευτικές εταιρείες επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναιυποχρεωμένη να εφαρμόσει το rebate αλλά και το σύστημα επιστροφής clawback για τη φαρμακοβιομηχανία.

Εν συνεχεία ο κ. Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Novartis, δήλωσε πως «η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι το κλειδί, ώστε να μπορέσει να παραμείνει βιώσιμο το σύστημα Υγείας, προς όφελος των ασφαλισμένων και των εταίρων του χώρου.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν σχεδόν αποκλειστικό στόχο το φάρμακο. Η συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην εξοικονόμηση της εξωνοσοκομειακής δαπάνης ανήλθε τα τελευταία 3 χρόνια στα 2,4 δις ευρώ. Παράλληλα, υπήρξε και μια έμμεση συνεισφορά του κλάδου ο οποίος κλήθηκε να υποστεί κούρεμα ομολόγων αξίας 1 δις ευρώ. Επιπλέον, ο κλάδος χρηματοδοτεί επί 20 και πλέον μήνες το ασφαλιστικό σύστημα και το ΕΣΥ, διαθέτοντας προϊόντα χωρίς να πληρώνεται. Τα χρέη αυτή τη στιγμή φτάνουν το ποσό του 1,65 δις ευρώ.

Ο κ. Φρουζής τόνισε χαρακτηριστικά «δε ζητούμε να εξαιρεθούμε εφόσον πληρωνόμαστε από την προσπάθεια για περαιτέρω εξορθολογισμό της δαπάνης. Περιμένουμε, όμως, να δούμε παρεμβάσεις και στο υπόλοιπο 85% της υγειονομικής δαπάνης, στα άλλα κόστη του συστήματος Υγείας και των νοσοκομείων. Η περιστολή του δημοσίου προϋπολογισμού πρέπει να είναι ισομερής, δίκαιη και κυρίως βιώσιμη».

Το φετινό Pharma & HealthConference, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι. Το συνέδριο Pharma & Health Conference 2012, με κεντρικό θέμα «Το σύστημα υγείας σε κρίσιμη καμπή» που διοργανώνουν τα Money Conferences και το περιοδικό Pharma & Health Business στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, είχε ως στόχο την καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο σύστημα υγείας της χώρα μας και την ανάδειξη των πολιτικών για την ανάκαμψη του ελληνικού συστήματος υγείας.

Ομιλητές στο συνέδριο, που είναι ακόμα σε εξέλιξη, είναι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και διακεκριμένα στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας και της φαρμακευτικής αγοράς.

Κάποιοι από τους καταξιωμένους ομιλητές που συμμετέχουν είναι:

-κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Υπουργός Υγείας

-κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ, λέκτορας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

-κ. Κωνταντίνος Μ. Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της Novartis

-κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου, Πρόεδρος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

-κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

-κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών

-κα Χριστίνα Γκόλνα, LLM, MSc Δικηγόρος, Policy Change Consultant

-κ. Δημήτρης Δέμος, Πρόεδρος ΠΕΦ, Αντιπρόεδρος, Demo

-κ. Αντώνης Δημόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας

-Δρ. Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

-κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Abbott Laboratories Hellas

-κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος

-κ. Βασίλειος Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος, ΠΕΦ

-κ. Βλάσης Σφυρόερας, Διευθύνων Σύμβουλος, ΗΔΙΚΑ

-κ. Σεραφείμ Ζήκας, Ταμίας, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

-κ. Γιώργος Ελευθερίου, Πρόεδρος, Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ

-κ. Θανάσης Λοπατατζίδης, Ειδικός Σύμβουλος Ασφάλισης

-κ. Κωνσταντίνος Ρογκάλας, MSc, MBA, Broadband Government, Transportation & eHealth Verticals Account Manager, Ericsson Hellas

-κ. Γιάννης Βλόντζος, Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος, Merck, Αντιπρόεδρος Σ.Φ.Ε.Ε.

-κ. Τάκης Ζερβακάκης, Vice President Business development & Marketing, Zein Biotec

-κ. Δρ. Άγγελος Στεργίου, Ιδρυτής, CEO & Πρόεδρος, ΣELLAS Clinicals

-κ. Δρ. Γιάννης Χoνδρέλης, Sr Διευθυντής Κλινικών Ερευνών & Εγκρίσεων, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας (EMRI)

-κα Βέρα Βαζαίου, Sr Mgr Development Operations, Amgen Hellas

-κ. ΑπόστολοςΠαπαδόπουλος, Partner της Grant Thornton Ελλάδας και επικεφαλής του τμήματος Government & Infrastructure Advisory

-κ. Απόστολος Λέτσιος, Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

-κ. Δρ Κατερίνα Καστανιώτη, Επίκουρος Καθηγήτρια Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Πρόεδρος Επιτροπής Προμηθειών Υγείας του ΥΥΚΑ

-κ. Βασίλης Μάγειρας, Αντιπρόεδρος ΣΕΠ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Μάγειρας ΑΕ

– κ. Βασίλης Μπαρδής, Γενικός Επιχειρησιακός και Διοικητικός Διευθυντής Ομίλου «Ιατρικό Αθηνών»

– κ. Κώστας Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής, General Electric Health Care

– κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος, Τεχνικός Σύμβουλος, GS1 Association Greece

Στο φετινό φαρμακευτικό συνέδριο προσφέρεται η δυνατότητα παρακολούθησής του σε ζωντανή μετάδοση (live web casting) μέσω της ιστοσελίδας moneyconferences.com. Επίσης, στη νέα αυτή υπηρεσία, οι εξ αποστάσεως σύνεδροι μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις σε realtime. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής και παρακολούθησης του συνεδρίου μέσω web, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.moneyconferences.com.

Το συνέδριο οργανώνεται από τα MoneyConferences και το περιοδικό Pharma & Health Business της εταιρίας Ethos Media S.A. που δραστηριοποιούνται στην διοργάνωση υψηλού κύρους κλαδικών επιχειρηματικών συνεδρίων. Τα Money Conferences ξεκίνησαν το 2007 και ήδη συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επιτυχημένων επιχειρηματικών συνεδρίων στην Ελλάδα.

GOLD SPONSORS : ABBOTT, NOVARTIS

SILVER SPONSORS: AMGEN, ΒΙΑΝΕΞ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΖΗΝ

BRONZE SPONSORS: GLAXOSMITHKLINE, ERICSSON, BENNETT, ESET HELLAS.

DISTINGUISHED CORPORATE PARTICIPATIONS: PHARMATHEN,PFIZER, DEMO S.A., MERCK SERONO, MERCK, MSD, MENARINI HELLAS, SANOFI, ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ Α.Ε., ROCHE HELLAS

CORPORATE PARTICIPATIONS: GENESISPHARMA, SERVIER, SIEMENS, BOEHRINGER INGELHEIM, ASTELLAS, KAINOTOMIA, ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., ΣELLAS CLINICALS, ΕΛΠΕΝ, HDI GERLING, GE HEALTHCARE, GS1 ASSOCIATION, JANSSEN, LIBYTEC ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ