Εάν θέλετε να αδυνατίσετε, να τρώτε συχνά, να αποφεύγετε να τρώτε εκτός σπιτιού ιδίως το μεσημέρι, και να μην παραλείπετε να γράφετε αναλυτικά ό,τι τρώτε και ό,τι πίνετε, συνιστούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι τρεις συμπεριφορές διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην επιτυχία του αδυνατίσματος, όσο και στην πρόληψη της ανάκτησης των χαμένων κιλών.

«Η μελέτη μας είναι ξεχωριστή, διότι εξέτασε μεγάλο αριθμό συμπεριφορών αδυνατίσματος για να εξακριβώσει τι αποδίδει και τι όχι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αν ΜακΤίρναν, από το Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου Fred Hutchinson, στο Σιάτλ.

«Μας εξέπληξε το πόσο μεγάλη διαφορά έκανε το να κρατάει κάποιος ημερολόγιο διατροφής και το να αποφεύγει να τρώει εκτός σπιτιού».

Από τις εθελόντριες της μελέτης, οι οποίες είχαν ηλικία άνω των 50 ετών, όσες υιοθέτησαν κάθε μία από τις τρεις συνήθειες έχασαν 2,5 έως 4 κιλά περισσότερα απ’ ό,τι όσες δεν τις υιοθέτησαν.

Οι εθελόντριες ήταν παχύσαρκες και οι ερευνητές τις παρακολούθησαν επί έναν χρόνο, στη διάρκεια του οποίου έχασαν κατά μέσον το 10,7% του σωματικού βάρους τους.

Αυτό το πέτυχαν κάνοντας συγκεκριμένη δίαιτα επί ένα μήνα και εν συνεχεία υιοθετώντας διάφορες συνήθειες που τις βοηθούσαν να χάνουν κιλά δίχως να ακολουθούν συγκεκριμένο διαιτολόγιο.

Η μελέτη, λοιπόν, έδειξε τα εξής:

* Όσες κατέγραφαν με συνέπεια και αναλυτικά ό,τι έτρωγαν και ό,τι έπιναν έχασαν κατά μέσον όρο 3 κιλά περισσότερα – και όσο πιο προσεκτικές ήταν σε αυτή την καταγραφή, τόσο μεγάλωνε η διαφορά σε σύγκριση με όσες δεν κρατούσαν ημερολόγια διατροφής.

* Όσες έτρωγαν με συνέπεια τρία κύρια γεύματα την ημέρα, έχασαν κατά μέσον όρο 4 επιπλέον κιλά, σε σύγκριση με όσες παρέλειπαν γεύματα – πιθανώς διότι με την παράλειψη ενός γεύματος αναπτύσσεται έντονο αίσθημα πείνας που μας ωθεί να φάμε περισσότερο στο επόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

* Αντιθέτως, όσες εθελόντριες έτρωγαν το μεσημεριανό τους εκτός σπιτιού, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, έχασαν 2,5 κιλά λιγότερα κατά μέσον όρο – πιθανώς διότι έχαναν το μέτρημα των θερμίδων τους.

Μάλιστα όσο συχνότερα γεύματα εκτός σπιτιού έκανε μια γυναίκα, ιδίως το μεσημέρι, τόσο λιγότερο αδυνάτιζε. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τα fast food, διότι μόλις το 10% των γυναικών που είπαν ότι έτρωγαν έξω, πήγαιναν σε fast food.

«Νομίζω ότι πραγματικά έχει πολύ μεγάλη σημασία να ελέγχει κάποιος πόσες θερμίδες καταναλώνει – και τον υπολογισμό αυτό δύσκολα κάνει εκτός σπιτιού, όπου δεν ξέρει τι ακριβώς περιέχουν τα φαγητά που παραγγέλνει», εξήγησε η δρ ΜακΤίρναν.

Και πρόσθεσε πως μπορεί η μελέτη να διεξήχθη σε μετεμμηνοπαυσικές, παχύσαρκες γυναίκες, αλλά τα ευρήματά της ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής» (JAND).