Δεύτερο κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, εντοπίστηκε στην Αθήνα. Πρόκειται για 55χρονο άνδρα, κάτοικο Αργυρούπολης, ο οποίος δεν επισκέφτηκε πρόσφατα περιοχή με ιστορικό εμφάνισης της νόσου. Μετά τις εξελίξεις αυτέςεπιβεβαιώνονται οι αρχικοί φόβοι των ειδικών ότι ο ιός έχει περάσει στον αστικό ιστό.

Το ΚέντροΕλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ότι «αναμένει συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην περιοχή της Αθήνας και γενικότερα στην Ελλάδα και κατά το τρέχον έτος».

Στο πλαίσιο αυτό οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζουν ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δήγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου (εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα) εμφανίζονται σε ηλικιωμένους ανθρώπους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Μέτρα προστασίας

Οι ειδικού συμβουλεύουν τους πολιτες να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, έτσι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος λοίμωξης μετά από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

* εντομοαπωθητικά χώρου

* εντομοαπωθητικές κρέμες για το ακάλυπτο δέρμα

* απομάκρυνση των στάσιμων νερών (π.χ. από γλάστρες, λεκάνες και υδρορροές)

* χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών

* σίτες παραθύρων και κουνουπιέρες

* χρήση κίτρινων λαμπτήρων σε εξωτερικούς χώρους

* καλό κούρεμα γρασιδιού και φυλλωσιών

Επιπλέον και σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων,καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.