Από το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» αρχίζουν οι μετακινήσεις του προσωπικού, ούτως ώστε να καλυφτούν τα κενά σε όμορα και διασυνδεόμενα νοσοκομεία.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις του προσωπικού, αλλά και των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα οδηγείται προς «λουκέτο».

Οαναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νοσοκομείο το πρωί της Δευτέρας. Μεσολάβησε λιγότερο από ένα 24ωρο έως ότου υπογραφεί σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία 30 νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» στο «Αττικόν» για χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χριστίνα Παπανικολάου, με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσουν μεταξύ άλλων η Νευροχειρουργική και η Γναθοπροσωπική κλινικές του «Αττικόν», οι οποίες παρέμεναν κλειστές λόγω σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό.

Και συμπληρώνει ότι το «Αττικόν» έχει ενταχθεί πλέον δυναμικά στις εφημερίες, με αποτέλεσμα να κρίνεταιαπαραίτητη η εύρυθμη λειτουργία του, καθώς σε κάθε γενική εφημερία δέχεται τουλάχιστον 1.000 ασθενείς.

Επιπλεόν, το «Αγία Βαρβάρα» έχει πληρότητα μόλις 44%, όταν σε κάποιες κλινικές του «Αττικόν» η πληρότητα αγγίζει το 120%. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, καταγράφει την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις προσωπικού(νοσηλευτικού, ιατρικού και διοικητικού) σε όμορα νοσοκομεία με στόχο να καλυφτούν κενά προβλέπεται σε νόμο που ψηφίστηκε από την περασμένη κυβέρνηση.

Αιτία για την απόφαση αυτή στάθηκε, μεταξύ άλλων,και το πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο, που αποτελεί πάγιο αίτημα των δανειστών της χώρας.

Έντονη είναι η αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι το «Αγία Βαρβάρα» οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε «λουκέτο», καλώντας του γιατρούς του νοσηλευτικού ιδρύματος να συνταχθούν με τις κινητοποιήσεις των υπολοίπων εργαζομένων.