Οι Aνταμό, Κριστόφ, Μπραντουάρντι, Καροτόνε, Λαβιλιέ, Χοσέ Τέρο, το γκρουπ Nomadi και οι δικοί μας Χάρης Κατσιμίχας, Διονύσης Σαββόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Διονύσης Τσακνής, Νίκος Αλιάγας και Μαρία Φαραντούρη δίνουν ραντεβού απόψε το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο σε μια συνάντηση… κορυφής με οικοδεσπότη τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

«Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος της αποψινής συναυλίας αλλά και του διπλού CD που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα όνειρο ζωής του Μαχαιρίτσα. Απέναντι στην Ευρώπη των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών παιγνίων η Ευρώπη του πολιτισμού, της συλλογικότητας, των συνεργασιών, των ιδεών.

«Μέσα σε όλο αυτό που περνάμε», αναφέρει ο Λαυρέντης, «μου φούντωσε ένα παλιό όνειρο. Και είπα ή τώρα ή ποτέ». Και ξεκίνησε το κυνήγι από χώρα σε χώρα. Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο. Το γραφειοκρατικό κομμάτι γι’ αυτή την καλλιτεχνική – και κυρίως δισκογραφική- συνεύρεση δεν ήταν αμελητέο, το ίδιο και η προσέγγιση των ίδιων των τραγουδιστών που έχουν μια ιστορία στον χώρο τους. «Αλλά όταν οι άνθρωποι θέλουν, όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες», λέει.

Το κλίμα που εισέπραξε στην Ευρώπη ήταν κάτι περισσότερο από θετικό. Κάποιοι μάλιστα από τους καλεσμένους του (όπως ο λ.χ. ο Ανταμό και ο Τονίνο Καροτόνε) τραγουδούν και στα ελληνικά σε ένδειξη μεγαλύτερης εγγύτητας – και όχι μόνο σε καλλιτεχνικό επίπεδο. «Καμία σχέση με οίκτο. Είναι σαν να μου έλεγαν «καταλαβαίνουμε… και φοβόμαστε ότι οι επόμενοι είμαστε εμείς». Κι αυτό όχι μόνο από τους καλλιτέχνες, αλλά απ’ όλο τον κόσμο. Γενικά εισέπραξα μια ευγένεια και μια γλυκύτητα».

n Στις 21.30 στο Καλλιμάρμαρο. Εισιτήρια: 15 και 20 ευρώ.