Στο ποτό στρέφονται πλέον οι δύο στους τρεις εργαζόμενους για να χαλαρώσουν έπειτα από μια κουραστική, γεμάτη στρες μέρα στη δουλειά, διακινδυνεύοντας έτσι να εθιστούν σε αυτό δίχως να το καταλάβουν, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν σε 2.008 εθελοντές ηλικίας 30 έως 45 ετών ανακάλυψαν ότι «κάνα-δυο ποτάκια» μετά τη δουλειά αρχίζουν να γίνονται ρουτίνα για σχεδόν δύο στους τρεις – και πολλοί δεν μένουν καν σε αυτά τα «κάνα-δυο ποτάκια».

Στην πραγματικότητα, ο ένας στους πέντε άντρες και η μία στις έξι γυναίκες παραδέχτηκαν πως ήδη πίνουν καθημερινά ή τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα για να διώξουν το εργασιακό στρες.

Το πρόβλημα είναι πως το 40% των γυναικών και το 34% των ανδρών είπαν πως πίνουν περισσότερο απ’ όσο συνιστάται για διαφύλαξη της υγείας – δηλαδή πάνω από τρία ποτά την ημέρα για τους άντρες και πάνω από δύο για τις γυναίκες.

Επιπλέον, το 37% ανδρών και γυναικών είπαν πως σκέφτονται το ποτό όταν φεύγουν από τη δουλειά τους και οδεύουν προς το σπίτι.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (το 60%) δήλωσαν πως το εργασιακό στρες είναι ο κύριος λόγος που τους σπρώχνει στο ποτό, ενώ οι μισοί απέδωσαν την τάση αυτή στο άγχος για τα οικονομικά τους και το ένα τρίτο (το 36%) σε οικογενειακά προβλήματα.

«Το αλκοόλ είναι ένας λάθος φίλος όταν προσπαθεί κάποιος να καταπολεμήσει το στρες», δήλωσε ο κ. Σίομπαν ΜακΚαν, από τον βρετανικό οργανισμό ενημέρωσης για το αλκοόλ Drinkaware, για λογαριασμό του οποίου διεξήχθη η δημοσκόπηση.

«Ακόμα κι αν νιώθει κάποιος χαλαρός έπειτα από λίγο αλκοόλ, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το αλκοόλ θα του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα – είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι ή οικονομικά.

»Το στρες μπορεί επίσης να ωθήσει τον κόσμο να πίνει περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Και αυτό, μπορεί να είναι ολέθριο για την υγεία».

Όπως εξήγησε ο ιατρικός διευθυντής του Drinkaware καθηγητής Πωλ Ουάλας, το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και ηπατοπάθειας.

«Όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο περισσότερο το συνηθίζει ο οργανισμός», πρόσθεσε. «Είναι συνεπώς εξαιρετικά σημαντικό να φροντίζει κανείς να αποφεύγει πλήρως το αλκοόλ δύο-τρεις ημέρες την εβδομάδα, ούτως ώστε να αποφύγει την ανάπτυξη αντοχής και αργότερα εθισμού σε αυτό».