Ξεχωριστή ομάδα είναι οι βουλευτές που προέρχονται είτε από τη θρυμματισμένη, μετά την ψήφιση δύο Μνημονίων, Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είτε από την ευρύτερη δεξαμενή του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η ομάδα αυτή, χωρίς να είναι μεγάλη, «σάρωσε» σε ό,τι αφορά τους σταυρούς, με τη Σοφία Σακοράφα και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να έρχονται πρώτοι στη Β’ Αθήνας, τον Αλέξη Μητρόπουλο στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ βουλευτής Επικρατείας εξελέγη ο πρώην συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ (τραπεζοϋπάλληλοι) Δημήτρης Τσουκαλάς. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο μεταπήδησαν στο «παρά πέντε» της προεκλογικής περιόδου από το Αρμα Πολιτών, οι Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου μετά τη διάσπαση που προκάλεσε στο Αρμα η απόφαση του Γιάννη Δημαρά να στηρίξει τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου.

Η ομάδα στη σκιώδη κυβέρνηση Τσίπρα απολαύει ιδιαίτερης εμπιστοσύνης καθώς ο κ. Κουρουμπλής ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με αρμοδιότητα στα κοινωνικά θέματα, η κ. Σακοράφα πήρε το Εσωτερικών, ο κ. Μητρόπουλος τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και ο κ. Τσουκαλάς την Προστασία του Πολίτη και Δημόσια Τάξη. Ο κ. Μητρόπουλος είναι επίσης και επικεφαλής της ομάδας που θα παρακολουθεί το Μνημόνιο.