Αθήνα, 05 Ιουλίου 2012

Το μέλλον του αγώνα ενάντια στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις (ΕΛ) παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση «Εντατική Μονάδα Θεραπείας (ΜΕΘ) του Μέλλοντος» στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Συλλόγου Θωρακικής Χειρουργικής (AATS) στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα προϊόντα αντιμικροβιακού χαλκού όπως, οι δίσκοι των ασθενών στα πλαϊνά των κρεβατιών, οι βάσεις των ορών, τα μπράτσα των καθισμάτων, καθώς και τα δοχεία απορριμμάτων, παρουσιάστηκαν με ως τις πιο εν δυνάμει επιφάνειες, όπου ο αντιμικροβιακός χαλκός μπορεί να έχει εφαρμογή, εξαλείφοντας τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες μεταξύ των περιόδων καθαρισμού. Επί προσθέτως, τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα σε μία πολύπλευρη κλινική δοκιμή, στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο Medical University of South Carolina και στο Ralph H. Johnson VA Medical Center, στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

«Οι επιφάνειες του αντιμικροβιακού χαλκού συμπεριελήφθησαν στη ΜΕΘ του μέλλοντος,λόγω του γεγονότος ότι ο χαλκός κατέχει την έμφυτη ικανότητα να εξαλείφει τα βακτήρια που προξενούν ενδονοσοκομειακές λιμώξεις,» εξήγησε ο Δρ. Harold Michels, Ανώτερος Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού. (CDA). «Προσδοκούμε ότι ο αντιμικροβιακός χαλκός, θα διαδραματίσει ένα βασικό ρόλο στο μέλλον του ελέγχου των λοιμώξεων, χάρη στις πλέον αποδεδειγμένες ιδιότητές του.»

Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι, οι επιφάνειες του αντιμικροβιακού χαλκού εξοντώνουν περισσότερα από το 99.9% των βακτηριδίων που προκαλούν ενδονοσοκομειακές λοιμώξειςσε διάστημα δύο ωρών από την στιγμή της έκθεσης τους όπως σε: MRSA, VRE, Staphylococcus aureus, Enterobacter aerogenes, Pseudomonas aeruginosa, και E. coli O157:H7. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις απειλούν την ασφάλεια των ασθενών και οι επιφάνειες αντιμικροβιακού χαλκού βοηθούν στη μάχη εναντίων τους, μειώνοντας συνεχώς τα βακτήρια που τις προκαλούν. Η πολύπλευρη κλινική δοκιμή παρείχε περαιτέρω αποδείξεις για την ικανότητα αυτών των επιφανειών.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν την τέταρτη από τις κυρίαρχες αιτίες θανάτου στην Αμερική, με 100.000 ασθενείς να πεθαίνουν κάθε χρόνο. Παγκοσμίως, περισσότερο από 7 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε ετήσια βάση. Εκτός του μη μετρήσιμου προσωπικού κόστους, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εκτιμούν ότι το ετήσιο ιατρικό κόστος από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία, ανέρχεται στο ποσό των 45 δισεκατ. δολαρίων.

Οι συχνά χρησιμοποιούμενες επιφάνειες στις ΜΕΘ, μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια, θέτοντας σε ρίσκο ασθενείς, οικογένειες, γιατρούς, νοσοκόμες και προσωπικό καθαρισμού και εδώ ακριβώς χρειάζεται μία ξεκάθαρη γραμμή άμυνας. Οι επιφάνειες του αντιμικροβιακού χαλκού είναι ιδανικές για τους χώρους υγείας, διότι η έμφυτη ικανότητά τους εξαλείφουν τα στελέχη των βακτηρίων που δεν μπορούν να εξοντωθούνμε άλλα μέτρα πρόληψης, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα στις ΜΕΘ. 

ΠΡΟΦΙΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΑΛΚΟΥ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μέλος του European Copper Institute (E.C.I.), που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές.

To E.I.A.X. χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Χαλκού (International Copper Association – I.C.A.), ένα παγκόσμιο δίκτυο από 27 Κέντρα Χαλκού, το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό την προώθηση της χρήσης του χαλκού. Οι δραστηριότητες τουI.C.A. υλοποιούνται από περιφερειακά κέντρα χαλκού στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία.

Η προώθηση των τελευταίων εξελίξεων, που αποδεικνύουν το ζωτικό ρόλο του χαλκού στο περιβάλλον και στην υγεία, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου.

Οι δραστηριότητες αυτές, επεκτείνονται σε έρευνες και μελέτες, με σκοπό τη δημιουργία μιας επιστημονικής πλατφόρμας πληροφοριών και δεδομένων, σε τομείς κρίσιμους για την κοινωνία και τη βιομηχανία και οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε, οι αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν την απαραίτητη επιστημονική υποστήριξη. Για τον λόγο αυτό, έχειδημιουργηθεί τεχνική βιβλιοθήκη και ιστοσελίδα, http://www.copper.org.gr όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για το χαλκό και τις εφαρμογές του.

* Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι όταν γίνεται τακτικός καθαρισμός, οι επιφάνειες του αντιμικροβιακού χαλκού σκοτώνουν ποσοστό 99.9% των ακολούθων βακτηρίων σε διάστημα 2 ωρών από την έκθεσή τους σε : MRSA, Vancomycin-Resistant Enterococcus faecalis (VRE), Staphylococcus aureus, Enterobacter aerogenes, Pseudomonas aeruginosa και E. coli O157:H7. Οι επιφάνειες του αντιμικροβιακού χαλκού, είναι συμπλήρωμα και όχι υποκατάστατο των συνηθισμένων πρακτικών ελέγχου λοιμώξεων, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την μικροβιακή μόλυνση, χωρίς απαραίτητα να εμποδίζει τις επιμολύνσεις. Οι χρήστες, πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν όλες τις συνήθεις πρακτικές ελέγχου μολύνσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από