Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πως ενέκρινε το πρώτο τεστ για τον ιό HIV, που θα προμηθεύονται οι καταναλωτές χωρίς ιατρική συνταγή για να το κάνουν μόνοι στο σπίτι τους.

Το τεστ, που λέγεται OraQuick In-Home HIV Test και ανιχνεύει την παρουσία των αντισωμάτων των ιών HIV-1 και HIV-2, είναι το πρώτο που εγκρίνεται για διάθεση χωρίς ιατρική συνταγή.

Το τεστ ελέγχει δείγμα σάλιου που παίρνει ο χρήστης από το στόμα του και δίνει τα αποτελέσματά του μέσα σε 20 έως 40 λεπτά.

Ουσιαστικά, αποτελεί απλούστερη εκδοχή ενός τεστ που ενέκρινε η FDA το 2004 και έκτοτε εφαρμόζεται από εξειδικευμένο προσωπικό σε διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η FDA έσπευσε να επισημάνει στην σχετική ανακοίνωσή τους ότι το τεστ μπορεί να μην είναι κατά 100% ακριβές, προσθέτοντας πως ενδέχεται να χρειασθεί επιβεβαίωση του αποτελέσματος από επαγγελματίες της Υγείας.

Η παρασκευάστρια εταιρεία του τεστ OraSure Technologies, που εδρεύει στην Πενσιλβάνια, είπε ότι μελέτες έδειξαν πως το ποσοστό ορθών διαγνώσεων με τη βοήθειά του φτάνει το 92%.

Ειδικά, όμως, όσον αφορά τα αρνητικά αποτελέσματα (δηλαδή το ότι κάποιος δεν είναι φορέας του ιού του AIDS), η ακρίβειά του φτάνει το 99%.

Παρ’ όλα αυτά, ο δρ Τζόναθαν Μέρμιν, διευθυντής της Μονάδας HIVτων ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, δήλωσε πως όσοι θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στο τεστ, θα πρέπει να το επαναλαμβάνουν έπειτα από 3 μήνες.

Και αυτό, διότι μπορεί να χρειασθούν αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση για να παραχθούν τα αντισώματα στον ιό HIV που ανιχνεύει το τεστ.

Το τεστ αναμένεται να διατεθεί μαζικά στην αμερικανική αγορά από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα πωλείται σε 30.000 φαρμακεία και εμπορικά καταστήματα των ΗΠΑ, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα να το αγοράσει κανείς και μέσω του Ίντερνετ.

Με την έγκριση αυτή, η FDA ευελπιστεί ότι θα έχουν την ευκαιρία να ελεγχθούν και να εξεταστούν άνθρωποι, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ελέγχονταν ποτέ.

Αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, διότι υπολογίζεται πως ο ένας στους πέντε φορείς του AIDS δεν γνωρίζει ότι είναι μολυσμένος, με συνέπεια να μην λαμβάνει αγωγή αλλά και να μεταδίδει περαιτέρω τον επικίνδυνο ιό εν αγνοία του.

Η OraSure δεν γνωρίζει ακόμα πόσο ακριβώς θα κοστίζει το τεστ, αλλά υπολογίζει πως θα είναι κάτω από 60 δολάρια (κάτω από 48 ευρώ).