Οργή Νικήτα για την αχαριστία

«Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα εύ σοι γένηται, και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης», αναφέρει μία από τις Δέκα Εντολές, αλλά ο Βασίλης Κικίλιας είτε έλειπε από την τάξη όταν ο δάσκαλος στο δημοτικό δίδασκε τις Δέκα Εντολές του Μωυσή είτε απορρίπτει τη σχετική θεϊκή εντολή. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω το γεγονός ότι ενώ γνωρίζουν όλοι – το λένε οι κούκοι στα βουνά και οι πέρδικες στα πλάγια – ότι ο Νικήτας, «κυκλοφορώ με ένα παπί χωρίς κράνος», Κακλαμάνης επιθυμεί να είναι ο επόμενος γραμματέας του κόμματος, σε αντικατάσταση του Ανδρέα Λυκουρέντζου, στο παιχνίδι μπήκε σφήνα ο Κικίλιας. Για τους μη γνωρίζοντες, ο Βασιλάκης θεωρείται πνευματικό τέκνο του Νικήτα, άρα δεν θα έπρεπε όχι να διεκδικήσει το αξίωμα, μου λένε, αλλά ούτε καν να του περάσει από το μυαλό.

Είσαι ο «αντι-Τσίπρας»!

Του πέρασε, τι να κάνουμε τώρα. Αλλά φταίει ο Κικίλιας τον οποίο εμπιστεύθηκε ο πρόεδρος Σαμαράς, και πολιτικά δεν έχασε, για την Περιφέρεια Αττικής ή εκείνοι οι οποίοι του πέρασαν την άποψη (του φούσκωσαν το μυαλό, λέω εγώ) ότι είναι ο «αντι-Τσίπρας»;! Δεν γνωρίζω τι ακριβώς υπονοεί ο όρος, αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι μια από εκείνες τις πλάκες που κάνουν μεταξύ τους οι κολλητοί. Ναι, παιδιά, αλλά μην το παρακάνετε. Γιατί τώρα θα την πληρώσει ο Νικήτας…

Βασιλικότεροι του βασιλέως…

Ωσπου να λυθεί αυτό το κρίσιμο θέμα, το οποίο κρατάει σε αγωνία ολόκληρη τη χώρα και δεν αφήνει τις αγορές να ισορροπήσουν, ήρθε «η ώρα» όχι του Γιάννη Βαλαώρα, αλλά του Αντώνη Σαμαρά.

Παρασκευή, πρώτα ο Θεός, θα ακούσουμε επιτέλους τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, για τις οποίες δεν αντιλαμβάνομαι – το λέω αλήθεια – προς τι όλο αυτό το ενδιαφέρον. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην ουσία θα είναι μια διασταλτική παρουσίαση του κειμένου της συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων και τίποτε περισσότερο. Αντε να βάλουν οι γραφολόγοι του Πρωθυπουργού Αντώνη και τίποτε «σάλτσες» για να το κάνουν πιο δεξιόστροφο, προκειμένου να ικανοποιηθεί και το δεξιό ακροατήριο, που «δικιά» μας κυβέρνηση ακούει και «δικιά» μας κυβέρνηση, ακόμη, δεν βλέπει.

Παρασκευή πρωί οι Προγραμματικές, αν και χθες είχαν πιάσει δουλειά διάφοροι λεβέντες, που έχουν αναλάβει εργολαβικά το έργο «ο Πρωθυπουργός είναι υγιής, δυνατός και έτοιμος να ριχτεί στη μάχη» και επέμεναν ότι Πέμπτη απόγευμα θα ξεκινήσει η συζήτηση.

Τους έχω βαρεθεί αυτούς τους τύπους, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε κόμμα. Είναι πάντοτε ίδιοι: βασιλικότεροι του βασιλέως…

Θα μιλήσει 15, το πολύ 20 λεπτά

Οπως και να έχει το πράγμα, ο υγιής, δυνατός, ισχυρός κ.λπ. Πρωθυπουργός Αντώνης ζήτημα είναι αν θα μιλήσει 15, το πολύ 20 λεπτά. Μετά η Βουλή θα διακόψει και οι βουλευτές θα δώσουν ραντεβού την επομένη, για να ξεκινήσει η σχετική διήμερη συζήτηση η οποία θα καταλήξει με ψηφοφορία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν ο «ωχ, το μάτι μου» Πρωθυπουργός ξεκινήσει να διαβάζει Παρασκευή τις δηλώσεις, η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί Κυριακή μεσάνυχτα. Αν η σεμνή τελετή ξεκινήσει Πέμπτη, η ψηφοφορία θα στερήσει από πολιτικούς, δημοσιογράφους και περίεργους τη σαββατιάτικη βραδινή έξοδο.

Ψηφοφορία για την οποία, πάντως, προσωπικά, δεν έχω την παραμικρή αγωνία. Τα κουκιά είναι μετρημένα…

Τα όπλα εκτός αιθούσης

Ωστόσο, επειδή τα πνεύματα γενικώς είναι οξυμμένα στη Βουλή και επειδή συζήτηση είναι αυτή, κάτι θα πει ο ένας, κάτι θα πει ο άλλος, υπάρχουν και τα παλικάρια της Χρυσαυγής που, όπως και να το δεις, είναι «σπίρτα αναμμένα», ελπίζω να μην έχουμε τίποτε «απρόοπτα». Καλού – κακού ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος (Βαγγέλας, για τους φίλους) Μεϊμαράκης ας κρεμάσει στην είσοδο του Κοινοβουλίου καμιά πινακίδα του είδους: «Παρακαλείσθε να αφήνετε τα όπλα σας εκτός της αιθούσης». Το ξέρω (θα) θυμίζει λίγο σαλούν του Φαρ Ουέστ κάτι τέτοιο, αλλά το θεωρώ απαραίτητο. Ειδικά από τη στιγμή που πληροφορήθηκα ότι στους ήδη οπλοφορούντες βουλευτές προστέθηκαν 18 νεοεκλεγέντες!!!

Οι οποίοι τόσο λαοφιλείς αισθάνονται, ώστε με το που εξελέγησαν υπέβαλαν επειγόντως αίτηση για άδεια οπλοφορίας.

Μαλάμω, με τη φούρια σου, βαράνε τα κουμπούρια σου!..

Επιστροφή στον καραμανλισμό

Ευτυχώς, δεν θα λυθεί με… κουμπούρια η διαμάχη για την επίζηλη (γιατί άραγε;) θέση του επικεφαλής της Επιτροπής

Αποκρατικοποιήσεων. Ο πρόεδρος Αντώνης θα λάβει τη σχετική απόφαση, άρα δεν θα έχουμε αίματα και τέτοια. Δύο υποψήφιοι για τη θέση – πρόκειται για τον Παναγή Βουρλούμη (ναι, ναι, αυτόν του ΟΤΕ επί 5ετίας Καραμανλή) και για τον Πέτρο Δούκα (τον υφυπουργό επίσης επί κυβερνήσεως Καραμανλή).

Και μετά μου λένε εμένα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι παρά μια παλινόρθωση της «χρυσής» καραμανλικής 5ετίας που βύθισε τη χώρα στον πάτο του βαρελιού…

Εγώ το περιμένω, και δεν θα διαψευσθώ στο τέλος: να δείτε που μια μέρα θα επιστρέψει στα πράγματα και ο καλύτερος πελάτης των χασαποταβερνών των Μεσογείων…

Τους τρέλανε και στο συνέδριο

«Η μείωση στη δόση ενός θανατηφόρου φαρμάκου δεν μεταβάλλει την ιδιότητα του ίδιου του φαρμάκου. Αν απλά αυξηθεί η περίοδος της δηλητηριώδους θεραπείας, θα επιμηκυνθεί ο θάνατος (…) και το μαρτύριο θα γίνει πιο διαρκές και περισσότερο βασανιστικό».

Παρακάμπτοντας τα ελληνικά του σχετικού αποσπάσματος, τα οποία φανερώνουν όχι ιδιαίτερη γνώση, σπεύδω να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται για απόσπασμα από ιατρική ανάλυση. Για απόσπασμα πολιτικής ανάλυσης πρόκειται, και έγινε από το βήμα διεθνούς συνεδρίου. Δεν επιθυμώ να σας κρατήσω άλλο σε αγωνία: πρόκειται για απόσπασμα της ομιλίας του αριστερού αγοριού Αλέξη χθες στο συνέδριο του «Economist», ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο, με κάτι τέτοια μάγεψε το ακροατήριο…