Με το κλαρίνο του μεγάλωσαν, γλέντησαν, έκλαψαν και τραγούδησαν γενιές Ελλήνων. Ο κορυφαίος κλαρινίστας Τάσος Χαλκιάς με το χαρακτηριστικό του παίξιμο άφησε το στίγμα του στη μουσική παράδοση της χώρας. Εκτός από το παίξιμό του, ο ίδιος έχει δημιουργήσει αξέχαστα δημοτικά τραγούδια και μοιρολόγια («Βορειοηπειρώτικο μοιρολόι», «Δεν μπορώ μανούλα» κ.ά.), ενώ και στην Αμερική, όπου είχε πάει για κάποιο διάστημα, άφησε έκπληκτο τον «βασιλιά του σουίνγκ», τον θρυλικό κλαρινετίστα της τζαζ Μπένι Γκούντμαν.

«Με τον ήχο του κλαρίνου του έστειλε στα πέρατα του κόσμου τα μοιρολόγια μας. Και την ηπειρώτικη μουσική. Και τον θαύμασαν πολλοί και μίλησαν για τον πατέρα μου μεγάλοι μουσικοί και πνευματικοί άνθρωποι που γνώριζαν πολύ καλά την αξία του και τον τρόπο που αυτός μέσα από τις μαγικές του νότες και τους ήχους του κλαρίνου ήξερε να πλάθει και σιγά σιγά να διεγείρει το πνεύμα και την ψυχή των ανθρώπων», είπε στα «ΝΕΑ» ο Λάκης Χαλκιάς.

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Τάσος Χαλκιάς έφυγε από τη ζωή. Και ο γιος του, ο γνωστός τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς, του οργανώνει στα Ιωάννινα συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του.

Μαζί με τον Λάκη Χαλκιά τραγουδούν ο Σάββας Σιάτρας, η Αρετή Κετιμέ, ο Δημήτρης Υφαντής, η Νότα Καλτσούνη και ο Λάμπρος Χαλκιάς. Τους συνοδεύει η 8μελής ορχήστρα του Χρήστου Χαλκιά, με σολίστες στο κλαρίνο τους Σταύρο Καψάλη και Γιώργο Κωτσίνη. Συμμετέχει η παραδοσιακή ορχήστρα και το φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων υπό τη διεύθυνση της Γεωργίας Καρβούνη και του Χρήστου Ντούλια και το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών υπό τη διεύθυνση του Ηλία Γκαρτζονίκα και του Νίκου Νούσια.