Πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Δανία.

Η ίδια ποσότητα καφέ μειώνει επίσης κατά 40% τον αριθμό των ζωσών γεννήσεων έπειτα από την εξωσωματική, προσθέτουν.

Και υπογραμμίζουν ότι οι αρνητικές επιδράσεις της υπερκατανάλωσης καφέ στην επιτυχία της εξωσωματικής είναι εφάμιλλες με αυτές του καπνίσματος.

«Αν και δεν μας εξέπληξε το εύρημα ότι τα ποσοστά των κυήσεων με εξωσωματική επηρεάζονται από τον καφέ, αποτέλεσε αληθινή έκπληξη η έκταση της επιδράσεώς του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ούλρικ Σίολερ Κεσμόντελ, από την Κλινική Γονιμότητας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαρχους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποτελεί αντικείμενο μελέτης η πιθανή επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, τα ευρήματα των έως τώρα μελετών ήσαν αντιφατικά.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα, ο δρ Κεσμόντελ και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν σχεδόν 4.000 γυναίκες οι οποίες υποβάλλονταν σε εξωσωματική ή σε ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπερματοζωαρίου (μικρογονιμοποίηση).

Κατά την έναρξη του πρώτου κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι γυναίκες συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο για την κατανάλωση καφέ – γεγονός που επανέλαβαν σε κάθε πρόσθετο κύκλο που χρειάσθηκαν.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες (όπως το κάπνισμα, η ηλικία κ.ά.) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα της γυναίκας να διατηρήσει τα έμβρυα που τοποθετούνταν στη μήτρα της, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονταν κατά 50% με την κατανάλωση 5 φλιτζανιών καφέ ή περισσότερων την ημέρα.

Αντιθέτως, δεν φάνηκε να υπάρχει ανάλογη συσχέτιση με τις ποσότητες καφέ κάτω των 5 φλιτζανιών την ημέρα.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής & Εμβρυολογίας (ESHRE), που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.