Θερμό αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο στο μέτωπο των συγχωνεύσεων στις τράπεζες, καθώς εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες συγκέντρωσης του κλάδου. Ηδη στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι εκκρεμότητες τόσο ως προς το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης όσο και ως προς το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της χώρας, το οποίο θα βρεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση, αποτελούν δύο σοβαρά εμπόδια για την οριστικοποίηση συμφωνιών.

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας, ο βασικός μέτοχος της οποίας βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης αγοραστή. Η Εθνική Τράπεζα με χθεσινή της ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι μιλά με την Credit Agricole, εξετάζοντας τις δυνατότητες στρατηγικής συμμαχίας των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Σημείωσε ωστόσο ότι οι συζητήσεις αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές έχουν υπάρξει τόσο με την Alpha Bank όσο και με τη Eurobank το προηγούμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατή η επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας. Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι στο τραπέζι των συζητήσεων ετέθη τόσο το θέμα της συγχώνευσης με την Εμπορική όσο και η εξαγορά συγκεκριμένων κομματιών ή χαρτοφυλακίων της τράπεζας.

Τις σχετικές διαβουλεύσεις επιβεβαίωσε χθες και η ίδια η Εμπορική Τράπεζα, η οποία σε ανακοίνωσή της παραδέχθηκε τις επαφές με τραπεζικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, καθώς και με τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές. «Πρόκειται για διερευνητικές συζητήσεις που δεν βρίσκονται ακόμη σε στάδιο κατά το οποίο μπορούν να ληφθούν αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γαλλικός όμιλος υπογραμμίζοντας ότι «οι συζητήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται για τη σταθεροποίηση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα».

Ρυθμιστής το ΤΧΣ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όποια κατάληξη και αν έχουν οι διαπραγματεύσεις, τον τελικό λόγο έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο έχει στηρίξει τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) με την πρώτη δόση των 18 δισ. ευρώ, συμμετέχει στα διοικητικά τους συμβούλια με δικά του μέλη και έχει δικαίωμα βέτο για όλες τις σημαντικές αποφάσεις.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΤΧΣ Παναγιώτη Θωμόπουλου στο χθεσινό συνέδριο του «Economist», ο οποίος σημείωσε ότι πολλές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να σταθούν μόνες τους στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον και συνέστησε συνεργασίες που θα τις κάνουν πιο ελκυστικές για επενδύσεις. Ο ίδιος προέβλεψε ότι συνενώσεις θα υπάρξουν μεταξύ τόσο των μικρών όσο και των μεγαλύτερων τραπεζών, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση θα υπάρξει ενδιαφέρον για τον κλάδο και από το εξωτερικό.

Ο κ. Θωμόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην περίοδο 2013-2014 θα έχει επιτευχθεί η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αναφορικά με τις αντιδράσεις τραπεζικών κύκλων, οι οποίοι θεωρούν ότι μέσα από τις εξελίξεις περιορίζεται η ανεξαρτησία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο μιας σχέσης αλληλεξάρτησης «όλοι εκχωρούν ανεξαρτησία στην ευρωζώνη».

Η απόφαση της Συνόδου. Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο, καθώς οι καταστάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό εξελίσσονται με δυναμικό τρόπο, όπως απέδειξε και η ανατροπή που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα με την απόφαση που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με αυτήν, ο τραπεζικός τομέας στην Ισπανία και στην Ιταλία θα ενισχύεται κεφαλαιακά απευθείας από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης (EFSF / ESM) και όχι από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, δημιουργώντας αισιοδοξία στην Αθήνα για εφαρμογή της και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν ρεαλιστικό στόχο, που θα οδηγήσει στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 25% του ΑΕΠ. Από την άλλη, βέβαια, εφόσον η συγκεκριμένη λύση εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, θα πρέπει να διευθετηθούν μια σειρά από θέματα που σχετίζονται τόσο με τον τρόπο που θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση (ανταλλάγματα, επανέλεγχος τραπεζών από ιδιώτες) όσο και με τον φορέα που θα την υλοποιήσει (ΤΧΣ ή EFSF).