Τη διάλυση των ΜΑΤ, την απαγόρευση της οπλοφορίας κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων, την απόσυρση των χημικών και την ανάθεση της εποπτείας των υπηρεσιών Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας σε διακομματική επιτροπή της Βουλής προτείνει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Στην πρότασή του ζητάει την κατάργηση του αρμόδιου υπουργείου για τις δυνάμεις Ασφαλείας, Δημόσιας Τάξης αλλά και της ΕΥΠ και την ανάθεση των αρμοδιοτήτων σε διακομματικές επιτροπές της Βουλής που θα έχουν την εποπτεία. Σήμερα μόνο η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η ΕΥΠ υπόκεινται σε διακομματικό έλεγχο, με αρμόδια την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον έλεγχο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει επίσης την απαγόρευση της οπλοφορίας κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων, αλλά και τη γενικότερη απαγόρευση χρήσης άλλων ειδικών δυνάμεων για την καταστολή κινητοποιήσεων.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται και η άμεση απόσυρση απαγορευμένων – επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών και υλικών.

Παρόμοια πρόταση ήδη έχει εγκριθεί από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και είχε ανατεθεί στον πρώην υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια η αναζήτηση εναλλακτικών υλικών. Από την Κουμουνδούρου προτείνεται η ένταξη των ειδικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. στα αστυνομικά τμήματα με ταυτόχρονη δημιουργία υπηρεσιών αντιμετώπισης κρίσεων, όπως οι φυσικές καταστροφές και η ακραία εγκληματικότητα και βία.

Μονάδες πάντως για τη διαχείριση κρίσεων ήδη υπάρχουν και περιλαμβάνουν το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας. Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία θα αναλάβει την προανακριτική λειτουργία και έτσι θα επέλθει διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων αστυνόμευσης από τις δικαστικής φύσεως αρμοδιότητες.

Στο πρόγραμμα προτείνεται ακόμη η κατάργηση των σημερινών κέντρων κράτησης αλλοδαπών και η δημιουργία χώρων με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο διάστημα χρειάζεται να παραμείνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, η απαγόρευση της απέλασης και της διοικητικής κράτησης κάθε ανηλίκου, και ειδικό ενδιαφέρον για τη διαμονή στη χώρα μας. Ζητείται η αποποινικοποίηση του αδικήματος της παράνομης εισόδου εάν ο παράνομος μετανάστης αποδείξει πως εργάζεται. Προτείνεται επίσης η ριζική αναδιοργάνωση του Τμήματος Φύλαξης Συνόρων, χωρίς λοιπές λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα αλλάξει, αλλά και της ίδιας της διοικητικής απέλασης που γίνεται χωρίς δικαστικές εγγυήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη διακοπή κάθε προσπάθειας τεχνητού περιορισμού του αριθμού των αιτήσεων ασύλου που εγκρίνονται. «Κάθε άνθρωπος που διώκεται και κινδυνεύει στη χώρα του δικαιούται και πρέπει να λαμβάνει άσυλο», αναφέρεται στο πρόγραμμα της Κουμουνδούρου, κάτι όμως το οποίο ούτως ή άλλως ισχύει.