ΗΜΑΘΙΑ. Και οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Θανάσης Γικόνογλου, ο Τάσος Σιδηρόπουλος και ο πρώην υφυπουργός Αγγελος Τόλκας κατέρχονται στις εκλογές, όπου νέες υποψηφιότητες αποτελούν η περιφερειακή σύμβουλος Θεοδώρα Μπαλτατζίδου και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Χρυσάνθη Σιδηροπούλου.

Διαζύγιο από τη ΝΔ πήρε ο επί τέσσερις θητείες βουλευτής Μιχάλης Χαλκίδης, ο οποίος αρχικώς είχε ανακοινωθεί αλλά υπέβαλε την παραίτησή του εξαιτίας της συμμετοχής – όπως είπε – στο ψηφοδέλτιο ατόμων που πρεσβεύουν διαφορετικές αρχές και πολιτική. Υποψηφιότητα θέτει εκ νέου ο πρώην βουλευτής Λάζαρος Τσαβλαρίδης. Μετεγγραφή από το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στην προηγούμενη αναμέτρηση αποτελεί η υποψήφια Σταυρούλα Γιαννούτσου, ενώ στη θέση του Μ. Χαλκίδη τοποθετήθηκε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ μετακινήθηκαν ο πρώην νομαρχιακός γραμματέας του ΣΥΝ Φίλιππος Γιαννούλης, ο πρώην γραμματέας του ΣΥΝ Νάουσας και πρώην αντιδήμαρχος Σταύρος Τσέλιος, ενώ συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και σημερινός σύμβουλος Πέτρος Τσαπαρόπουλος.

ΚΙΛΚΙΣ. Η οικονομική πολιτική στέρησε από το ΠΑΣΟΚ και τους δύο βουλευτές. Από νωρίς αποχώρησε από το κόμμα ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης δίνοντας τη θέση του στον Γιώργο Φραγκίδη, ο οποίος κατέρχεται εκ νέου υποψήφιος. Η άρνηση να ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο οδήγησε σε διαγραφή και τον έτερο βουλευτή Θόδωρο Παραστατίδη.

Μια από τις πιο επεισοδιακές περιφέρειες ήταν για τη ΝΔ το Κιλκίς, όπου έμεινε χωρίς βουλευτή. Μετά την απομάκρυνσή του ο Κώστας Κιλτίδης στάθμευσε πρώτα στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, για να ενταχθεί τελικώς στον ΛΑΟΣ και να καταλήξει υποψήφιος του Γιώργου Καρατζαφέρη στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Το γαλάζιο ψηφοδέλτιο συνοδεύτηκε από την επάνοδο του Σάββα Τσιτουρίδη, πρώην βουλευτή και υπουργού της ΝΔ, καθώς και από εκείνη του Γιώργου Συμπιλίδη – η ανακοίνωση του ονόματός του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μετά τις οποίες υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο. Υποψήφιοι εκ νέου με τη ΝΔ είναι ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Θόδωρος Πασσαλίδης.

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου μετακόμισε στο Κιλκίς καθώς το κόμμα διεκδικεί με αξιώσεις να καταλάβει μία έδρα στον νομό.

Από τη μετακόμιση στη ΔΗΜΑΡ της Τάσας Κωνσταντινίδου, του Ιωσήφ (Γιόσκα) Παυλίδη και του Χρήστου Σπίγκου, τριών από τους πέντε υποψηφίους του 2009, σημαδεύτηκε η κατάρτιση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέλεξε να προχωρήσει σε πλήρη ανανέωση προσώπων.

ΠΕΛΛΑ. Η ομάδα των «5» του ΠΑΣΟΚ χτύπησε και σε αυτή την περιφέρεια καθώς ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Θεοδωρίδης (2ος το 2009 με 16.326 σταυρούς) συμπεριλαμβάνεται πλέον στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ.

Αντιθέτως, στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ παρέμειναν οι βουλευτές Βασίλης Γιουματζίδης και Θεοδώρα Τζάκρη, πρώην υφυπουργός.

Παρών είναι ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης, ενώ με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο κατέρχονται οι πρώην βουλευτές Ιορδάνης Τζαμτζής και Παρθένα Φουντουκίδου, που ήταν υποψήφιοι και το 2009.

Με τρεις υποψηφίους του 2009 κατεβαίνει το ΚΚΕ, τους Μπάμπη Αποστολίδη, Μιχάλη Φούνταλη και Κατερίνα Χατζηβασιλείου.

ΠΙΕΡΙΑ. Μετά την απώλεια, λόγω Μνημονίου, του βουλευτή και πρώην δημάρχου Κατερίνης Γιάννη Αμοιρίδη (1ος το 2009 με 20.330 σταυρούς), ο οποίος συγκαταλέγεται στους πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν στη ΔΗΜΑΡ, στο ψηφοδέλτιο του κόμματος μετέχουν οι άλλοι δύο βουλευτές Μαρία Μίχου και Θανάσης Παπαγεωργίου.

Μαζί τους κατεβαίνουν ο πρώην γραμματέας της ΝΕ του κόμματος και δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης Γιάννης Μαλτζάρης, ο Αλέκος Οφίδης που ήταν υποψήφιος το 2009 στην Β’ Αθήνας, η αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου Μαρία Τσιμήτρη και ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της περιοχής Γιάννης Νερολαδάκης.

«Παρών» δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος όπως και ο υποψήφιος του 2009 και πρώην υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει η δημοτική σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη Ανατολή Κωνσταντινίδου καθώς και η δικηγόρος Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, σύζυγος του πρώην δημάρχου Πέτρας Θωμά Παπαδημητρίου.

Εκ των ιδρυτικών στελεχών της Δημοκρατικής Συμμαχίας και σύμβουλος επικοινωνίας, ο Λευτέρης Μωυσιάδης βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

ΣΕΡΡΕΣ. Με το σύνολο των βουλευτών του εμφανίζεται το πράσινο ψηφοδέλτιο, καθώς κατέρχονται ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο Στάθης Κουτμερίδης και ο Μιχάλης Τζελέπης ο οποίος επανεντάχθηκε στο κόμμα μετά τη σύντομη διαγραφή του λόγω του δεύτερου Μνημονίου.

Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει όπως και το 2009 ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ενώ μεταξύ των νέων προσώπων είναι η δημοσιογράφος της ΕΤ3 Αριάδνη Παπαφωτίου, ο προπονητής του Εθνικού Σιδηροκάστρου Νίκος Γάδος και η Σοφία Παπαγεωργίου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Σερρών.

Απών για πρώτη φορά από το 1974 είναι από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ο Αχιλλέας Καραμανλής, μετά την αποτυχία του να εκλεγεί τό 2009 οπότε κατετάγη μόλις τέταρτος. Σε αυτό συμμετέχουν οι δύο βουλευτές του κόμματος Τάσος Καριπίδης και Θεόφιλος Λεονταρίδης, οι οποίοι είχαν διαγραφεί λόγω Μνημονίου, αλλά επανέκαμψαν μετά τη ψήφιση των εφαρμοστικών του νόμων.

Ενέργεια στην οποία δεν προχώρησε η τρίτη βουλευτής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, που προσχώρησε στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου και συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιό τους σε αυτή την εκλογική περιφέρεια.

Υποψήφιος με τη ΝΔ είναι εκ νέου ο πρώην βουλευτής Κώστας Τσιπλάκης, όπως και η πρώην δήμαρχος Νιγρίτας Αγγελική Μήκα, ο πολιτευτής Στάθης Πανταζής και η διευθύντρια του τηλεοπτικού σταθμού Δίκτυο Φωτεινή Αραμπατζή, πρώην σύζυγος του υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαγκριώτη.

Στη μάχη με τον βουλευτή του, Ηλία Πολατίδη, ρίχνεται ο ΛΑΟΣ. Στέγη στο ψηφοδέλτιο της Κοινωνικής Συμφωνίας βρήκαν ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ το 2009 Ηλίας Ακριτίδης, καθώς και το μέχρι πρότινος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Παραστατίδης.

Με τρεις από τους εννέα υποψηφίους του 2009 κατεβαίνει το ΚΚΕ, τους Στέργιο Νικητόπουλο, Λιάνα Σιδέρη και Παύλο Φαρμάκη, ενώ στο ψηφοδέλτιο συμμετέχει επίσης η Ερμοφίλη (Φιλιώ) Σαραντίδου (υποψήφια και πρώτη σε σταυρούς το 2007).

Από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι πλήρως ανανεωμένο, μετακόμισαν σε εκείνο της ΔΗΜΑΡ οι Ζαχαρίας Κατσάνης και Παύλος Παπαδόπουλος, στο οποίο μετέχει επίσης ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Σερρών Στέλιος Μπουφίδης.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Παρόντες είναι οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας και η Αννα Κατσαρού, που διαδέχθηκε τον Αργύρη Λαφαζάνη μετά την παραίτησή του λίγο πριν από την ψήφιση του νέου μνημονίου. Ο τελευταίος δεν συγκαταλέγεται στο ψηφοδέλτιο παρότι είχε εκφράσει σχετική επιθυμία.

Θρίλερ επικράτησε στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου της ΝΔ. Ο βουλευτής της Γιώργος Βαγιωνάς που είχε διαγραφεί, αλλά επανήλθε στο κόμμα, είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση υπέβαλε την παραίτησή του, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε διαφωνήσει με τη συμμετοχή του Δημήτρη Πάχτα, πρώην συζύγου της κόρης του. Κατά την εξεύρεση του ονόματος που θα κάλυπτε το κενό του Γ. Βαγιωνά, από τη ΝΔ δόθηκε στη δημοσιότητα αρχικά εκείνο του Απόστολου Μαρκογιαννάκη για να το αποσύρει λίγο αργότερα, βάζοντας τελικώς υποψήφιο τον Δημήτρη Μήτσιου.