Είμαι άνδρας 28 ετών και ενώ την κοπέλα μου τη αγαπώ πολύ, φοβάμαι μήπως εγώ ή εκείνη απιστήσουμε. Ένα βλέμμα δικό μου ή δικό της προς τρίτα άτομα είναι ικανό να με βυθίσει στον φόβο μιας ενδεχόμενης απιστίας.

Το να κοιτάτε ερωτικά άλλες γυναίκες είναι μια ανώδυνη και φυσιολογική συμπεριφορά. Είναι μέρος αυτού που σας καθιστά αληθινό και ταυτόχρονα ελεύθερο. Κοιτώντας άλλες γυναίκες, επαναξιολογείτε ταυτόχρονα τα συναισθήματά σας για την κοπέλα σας τα οποία μοιάζουν σταθερά και ξεκάθαρα.

Το όμορφο, το ωραίο, το θελκτικό είναι αδύνατον να μην το κοιτάξουμε. Δεν είναι τόσο ερωτικό το κίνητρο, όσο ζήτημα αισθητικής ικανοποίησης. Για τον λόγο αυτόν, οφείλετε να κατανοήσετε και την κοπέλα σας που και εκείνη με την σειρά της μπορεί να κοιτάξει έναν άλλον άνδρα.

Το παρακινδυνευμένο σε μια σχέση είναι να εμποδίζετε τον εαυτό σας να πράττει ελεύθερα στο όνομα μιας άνευ όρου εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη χτίζεται μέσα σε οριοθετημένα πλαίσια εμπιστοσύνης και όχι μέσα από μια εσωτερική καταπίεση που θα δημιουργήσει αίσθημα στέρησης και θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Προσπαθήστε να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στην σχέση σας, δίχως να γίνεστε ένας αυστηρός κριτής, ρόλος ο οποίος θα σας εγκλωβίσει σε μια αγωνία και ένα μόνιμο συναίσθημα δυσπιστίας και φόβου. Η απιστία είναι πράξη, όχι σκέψη. Σκέψεις και φαντασιώσεις έχουμε όλοι οι άνθρωποι και αυτό άλλωστε μας καθιστά ζωντανούς.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr