Το μεγαλύτερο ντόμινο μεταμοσχεύσεων στον κόσμο πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών στις ΗΠΑ – ένα ντόμινο στο οποίο συμμετείχαν 60 άνθρωποι, 30 νεφροί που «άλλαξαν χέρια», 17 νοσοκομεία και 11 πολιτείες της χώρας.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η αλυσίδα της προσφοράς συνέδεσε μεταξύ τους μια σειρά ανθρώπων οι οποίοι ως επί το πλείστον ήθελαν να δωρίσουν ένα όργανο σε αγαπημένο τους πρόσωπο αλλά δεν μπορούσαν διότι δεν ήταν συμβατοί.

Στην αρχή του ντόμινο βρίσκεται ένας 44χρονος από το Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνιας, ο Ρικ Ραζαμέντι, ο οποίος μια μέρα αποφάσισε εντελώς παρορμητικά πως θέλει να χαρίσει το ένα του νεφρό σε κάποιον ξένο.

Στο τέλος του ντόμινο βρίσκεται ο Ντόναλντ Τέρι Τζούνιορ, από τη Τζολιέτ του Ιλινόι, ο οποίος πέθαινε από νεφρική ανεπάρκεια και δεν υπήρχε κανείς στην οικογένεια πρόθυμος ή σε θέση να του δώσει ένα νεφρό.

Όταν ο κ. Ραζαμέντι αποφάσισε να δωρίσει το νεφρό του, ο πρώτος στη λίστα των μεταμοσχεύσεων ήταν ο κ. Τέρι Τζούνιορ, αλλά οι δυο τους δεν ήταν συμβατοί. Έτσι, το προσωπικό του Εθνικού Μητρώου Νεφρών (NKR) των ΗΠΑ ενεργοποίησε τους μηχανισμούς του για να βρει δέκτη για το νεφρό του κ. Ραζαμέντι και δότη για τον κ. Τέρι Τζούνιορ.

Οι άνθρωποι του Μητρώου άρχισαν να προσεγγίζουν πολίτες οι οποίοι είχαν προσφερθεί να δωρίσουν το νεφρό τους σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, αλλά δεν μπορούσαν ελλείψει συμβατότητας.

Μίλησαν μαζί τους κι εκείνοι πρόθυμα δέχτηκαν ναδωρίσουν το νεφρό τους σε κάποιον ξένο, αφού και ο δικός τους άνθρωπος θα μπορούσε έτσι να βρει έναν συμβατό δότη. Η προθυμία τους κατέληξε να ενώσει τις μοίρες 30 ανθρώπων που ήθελαν να προσφέρουν ένα νεφρό με εκείνες 30 ανθρώπων που έπρεπε απεγνωσμένα να το λάβουν.

Η Αλυσίδα 124, όπως ονομάστηκε η αλληλουχία των μεταμοσχεύσεων που διενεργήθηκε, άρχισε στις 15 Αυγούστου και έληξε στις 20 Δεκεμβρίου του 2011. Από τους 60 ανθρώπους που συμμετείχαν, οι 59 βγήκαν και μίλησαν δημοσίως για τον ρόλο τους σε αυτή την αλυσίδα αγάπης, που έσπασε κάθε παγκόσμιο ρεκόρ προσφοράς και ανθρωπιάς.

Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι ένας άνδρας από το Μίσιγκαν ο οποίος αποφάσισε να δωρίσει τον ένα του νεφρό στην πρώην φίλη του παρότι είχαν χωρίσει με πικρά λόγια, σύζυγοι που ήθελαν να προσφέρουν νεφρό στις συζύγους τους, παιδιά που ήθελαν να σώσουν τους γονείς τους, ένας ανιψιός που δώρισε το νεφρό του για να σώσει τον θείο του και μία γιαγιά που ήθελε να γίνει καλά το εγγόνι της.

Οι νεφροί ταξίδεψαν κατά μήκος των ΗΠΑ, από τη μια μεριά στην άλλη, με εμπορικά αεροπλάνα – και με διάχυτο τον ανομολόγητο φόβο μήπως, έως ότου έρθει η ώρα της λήψης του μοσχεύματος, κάποιος από τους δωρητές υπαναχωρούσε, αφού ο δικός του άνθρωπος θα είχε βρει μόσχευμα. Αυτό, δεν συνέβη ποτέ: όλοι οι δότες τήρησαν τον λόγο τους.

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι ο κ. Ραζαμέντι εμπνεύστηκε να δωρίσει το νεφρό του όταν έμαθε από μία γνωστή του πως δώρισε το δικό της σε έναν συγγενή της. Μέσα σε δύο μέρες, ο 44χρονος είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ με την ιδέα, ώστε τηλεφώνησε στο τοπικό νοσοκομείο για να ρωτήσει πως μπορούσε να κάνει το ίδιο.

Λεπτομέρεια: ο 44χρονος δεν ήταν ούτε καν αιμοδότης, πριν γίνει δωρητής οργάνων…