Χτύπημα «κατά παραγγελία» εκτέλεσαν οι δύο δράστες της ένοπλης ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Ολυμπία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Δίωξης Αρχαιοκαπηλείας. Οπως προκύπτει από την κατάθεση της 48χρονης αρχαιοφύλακα, την οποία ακινητοποίησαν οι δράστες, αλλά και από τις κινήσεις τους που καταγράφηκαν από το κλειστό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, αναζητούσαν συγκεκριμένα εκθέματα.

«Μου ζήτησαν να τους δείξω τα χρυσά στεφάνια, τη συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου και ένα χρυσό δαχτυλίδι», κατέθεσε η αρχαιοφύλακας Αγγελική Κανελλοπούλου στους αστυνομικούς. Οι δύο ληστές φάνηκε να ήταν πολύ καλά πληροφορημένοι για τον τρόπο φύλαξης του Μουσείου, γι’ αυτό και επέλεξαν την ώρα που θα μπορούσαν να δράσουν ανενόχλητοι. Δεν ήταν όμως εξίσου πληροφορημένοι για το πού φυλάσσονταν τα αντικείμενα που ήθελαν. Ετσι, η συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου που ήταν ένας από τους στόχους τους δεν φυλάσσεται στο συγκεκριμένο μουσείο, αλλά σε άλλο του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

Η βραδινή βάρδια στο παλιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας τελειώνει στις 6 το πρωί. Ο νυχτοφύλακας, ο οποίος οπλοφορεί, παραδίδει τα κλειδιά στο φυλάκιο του νέου Μουσείου. Ελλείψει πόρων, μεσολαβεί ένα νεκρό διάστημα 6 – 7.30 π.μ. στο οποίο δεν υπάρχει καμία φύλαξη και ο χώρος προστατεύεται μόνο από τον συναγερμό. Στις 7.30 έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους 3 φύλακες στο Μουσείο. Ομως μόνο μία πήγε στην ώρα της. Το χρονικό αυτό διάστημα οι αστυνομικοί εκτιμούν πως οι δύο ληστές πέρασαν ανενόχλητοι στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

ΜΕ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ. Στις 7.20 π.μ. η 48χρονη Αγγελική Κανελλοπούλου πήγε στο φυλάκιο του νέου Μουσείου και παρέλαβε τα κλειδιά του παλιού. Λίγα λεπτά αργότερα, ακολουθώντας την πρακτική ρουτίνας απενεργοποίησε τον γενικό συναγερμό και βγήκε από το κτίριο προκειμένου να κάνει το ίδιο και σε κοντινό κτίριο. Σχεδόν αμέσως πέρασαν στο Μουσείο οι δύο άντρες που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους, κρατούσαν όπλο, το πιθανότερο Καλάσνικοφ, και φορούσαν φόρμες παραλλαγής. Οι ληστές την άρπαξαν από τα μαλλιά και με την απειλή του όπλου τής είπαν «θα πάμε μια βόλτα να μας δείξεις το Μουσείο». Ζήτησαν να τους δείξει πού υπάρχει «στεφάνι χρυσό» και «τα γραμματόσημα Παπαστεφάνου». Σύμφωνα με τις περιγραφές της, και οι δύο μιλούσαν ελληνικά, ο ένας όμως σπαστά. Η υπάλληλος επέμεινε ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους αντικείμενα στο Μουσείο. Τότε οι ληστές τη φίμωσαν και την έδεσαν σε ένα άγαλμα. Εβγαλαν από μια τσάντα σφυριά κι άρχισαν να σπάνε τις γυάλινες προθήκες του μουσειακού χώρου. Συνολικά έσπασαν 5 και έκλεψαν χάλκινα και πήλινα αντικείμενα καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 10 ΛΕΠΤΑ. Η ληστεία κράτησε λιγότερο από δέκα λεπτά. Στη συνέχεια οι δυο ληστές έφυγαν πεζή. Κινήθηκαν όμως όχι προς τον δρόμο που απέχει 10-15 μέτρα από την είσοδο, αλλά μέσα από το αλσύλλιο με κατεύθυνση προς το χωριό Φλόκα. Οπως εκτιμάται, συνεργός τους τούς περίμενε με αυτοκίνητο μέσα στο δάσος. Η αρχαιοφύλακας κατάφερε να αποφιμωθεί λίγο μετά τις 7.50 και τότε ενημέρωσε τους συναδέλφους της στο Αρχαιολογικό Μουσείο και εκείνοι την ΕΛ.ΑΣ. Αξιωματικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που έσπευσαν στον χώρο της ληστείας χαρακτήριζαν περίεργη την κλοπή καθώς τα εκθέματα του Μουσείου που αφαιρέθηκαν είναι καταγεγραμμένα και φωτογραφισμένα και είναι δύσκολο να διακινηθούν στη μαύρη αγορά των αρχαιοτήτων. «Εκτός και αν πρόκειται για ειδική παραγγελία», συμπληρώνουν.