Στο άρμα του κρατικού καπιταλισμού ποντάρει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να θέσει τη Ρωσία στο κέντρο του διεθνούς ανταγωνισμού, όπως διαφαίνεται από το άρθρο-ποταμό των 5.000 λέξεων που έγραψε ο ίδιος και δημοσίευσε η οικονομική εφημερίδα «Βεντόμοστι». Ο πρώην πρόεδρος και νυν Πρωθυπουργός της Ρωσίας, ο οποίος στις εκλογές της 4ης Μαρτίου φιλοδοξεί να γίνει και πάλι πρόεδρος, υπερασπίστηκε το έργο του και άφησε ελάχιστο χώρο στην αυτοκριτική. Σημείωσε, πάντως, ότι «απέναντι στους ανταγωνιστές μας η χώρα φαίνεται λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές», αναγνωρίζοντας ότι «το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας, η απουσία ελέγχου από την πλευρά της κοινωνίας στους δημόσιους υπαλλήλους, στις οικονομικές υπηρεσίες, στο δικαστικό σύστημα, στις δυνάμεις της τάξης». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε ότι αυτό που περιέγραψε λέγεται «συστημική διαφθορά, αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους», ενώ έγραψε σχεδόν εξομολογητικά ότι «δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος παρά τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων». Οι αναγνώστες της εφημερίδας δεν άφησαν ασχολίαστη τη μικρή δόση αυτοκριτικής του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας. «Αγαπητέ Που, έχουμε χορτάσει από σλόγκαν, δώδεκα χρόνια απόλυτης εξουσίας θα ήταν αρκετά για να βλέπαμε κάποια αποτελέσματα», έγραψε ένας αναγνώστης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, με τον οποίο συμφώνησαν πολλοί επισκέπτες. Η ίδια η εφημερίδα εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι ο ρώσος Πρωθυπουργός απέφυγε να συνδέσει τα οικονομικά προβλήματα με την ανάγκης μιας γενναίας πολιτικής μεταρρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρεται στην ανάγκη μιας τέτοιας μεταρρύθμισης μόλις μία φορά, όταν η ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση Golos καταγγέλλει ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα ενόψει των εκλογών του Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, ο ρώσος Πρωθυπουργός οδεύει προς το Κρεμλίνο έχοντας απέναντί του μια ετερόκλητη συμμαχία χωρίς πολιτική εκπροσώπηση, που συμπεριλαμβάνει στις τάξεις της από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έως τμήματα της εθνικιστικής Δεξιάς. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε μια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ενόψει των νέων κινητοποιήσεων κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και του αποτελέσματος των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για συνθήματα που ακούγονται στις διαδηλώσεις, όπως το «η Ρωσία στους Ρώσους». Το ζήτημα τέθηκε από τον κοινωνιολόγο Αλεξάντρ Μπίκμποφ, τον οποίο μερίδα των συμμετεχόντων χαρακτήρισε «φιλελεύθερο φασίστα». Αν και διαβλέπουν τους κινδύνους μιας τέτοιας ανίερης συμμαχίας, οι πραγματιστές που κινούνται στον χώρο της Αριστεράς θεωρούν ότι «χωρίς τους εθνικιστές δεν θα υπήρχε κίνημα».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πάρει ακόμη μια γεύση από τη δυναμική του κινήματος το προσεχές Σάββατο, οπότε έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη. Ο ρώσος Πρωθυπουργός οδεύει προς τις εκλογές έχοντας χάσει μέρος της γοητείας που ασκούσε στους συμπολίτες του. Οπως σημειώνουν αναλυτές, με το άρθρο των 5.000 λέξεων, επιχειρεί να αποκαταστήσει την εικόνα του ισχυρού ηγέτη. Οπως έγραψε, «σε αυτές τις συνθήκες είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα και τη σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας μας και να προστατέψουμε τους πολίτες από τα χτυπήματα της κρίσης».