30.01.2012

Μία πρωτότυπη θεατρική δράση με τίτλο «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει!» παρουσιάζει φέτος το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, πριν από την έναρξη κάθε παράστασης, με στόχο να προβάλει το μήνυμα για τη διακοπή του καπνίσματος. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) και υλοποιείται με την υποστήριξη της Pfizer Hellas. Μέσα από την παρουσίαση μιας προσωπικής ιστορίας, το δρώμενο έχει στόχο να ενημερώσει τους θεατές για τη νόσο των καπνιστών (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και να προτρέψει όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Πηγή έμπνευσης της θεατρικής αυτής δράσης, ήταν το ερώτημα – πρόκληση της δημιουργού Κωνσταντίνας Ματζίρη, εάν το θέατρο έχει τη δύναμη να κινητοποιήσει έναν καπνιστή ώστε να ζητήσει βοήθεια, προκειμένου να διακόψει το κάπνισμα. Με την πεποίθηση ότι το κοινό θα ανταποκριθεί θετικά σ’ αυτό το ερώτημα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έθεσε υπό την αιγίδα της την παράσταση, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, που συνεχίζει με συνέπεια την κοινωνική του πολιτική. Η Pfizer Hellas υποστηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία αυτή, η οποία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την αποστολή της: τη συμβολή σε έναν υγιέστερο κόσμο, χωρίς εξαρτήσεις.

Η πρωτοποριακή θεατρική δράση «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει», μέσω της αφήγησης, πραγματεύεται τη σταδιακή μεταμόρφωση της Αθανασίας σε «Αναστασία», μιας γυναίκας που μπορεί να ξαναγεννηθεί, απλά διακόπτοντας το κάπνισμα. Με αφορμή τη διάγνωση της ασθένειας των καπνιστών, η πρωταγωνίστρια, η Αθανασία, ξετυλίγει το κουβάρι της δικής της επιλογής να καπνίζει και μέσα από την τεχνική του φλας μπακ, οι θεατές παρακολουθούν όλες τις συνέπειες και τα στάδια μιας τέτοιας επιλογής. Μετά από αυτή την αναδρομή στο παρελθόν, η Αθανασία βρίσκει τελικά τη δύναμη να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια προκειμένου να διακόψει το κάπνισμα και να ανακτήσει την ποιότητα ζωής της. Ο θεατής μέσα από την προσέγγιση αυτή, άλλοτε σοβαρή και άλλοτε χιουμοριστική, εισπράττει ένα αίσθημα δύναμης, αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας για την επίτευξη του δύσκολου αυτού στόχου.

Η κοινωνική δράση «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει», που παρουσιάζεται ήδη στις σκηνές του ΚΘΒΕ, ξεκινά τις παραστάσεις και στο Βασιλικό Θέατρο στις 10 Φεβρουαρίου 2012, πριν την έναρξη της παράστασης «Μαντάμ Σουσού».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφή κειμένου: Αμαλία Κοντογιάννη – Κωνσταντίνα Ματζίρη

Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνα Ματζίρη

Επιμέλεια σκηνικού χώρου-Κοστούμια: Στέλλα Ράπτη

Μουσική: Βασίλης Στεργίου

Δημιουργία βίντεο: Άντα Λιάκου

Οργάνωση Παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου

Παίζoυν: Μαριάννα Τάντου, Αμαλία-Ελευθερία Ταταρέα, Μαρίζα Τσάρη

Στα βίντεο της παράστασης εμφανίζονται ο Ηλίας Κοτόπουλος και η μικρή Μελίνα Παρίση.

Στις ηχογραφήσεις της παράστασης ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Νίκος Καπέλιος, Χρήστος Παπαδημητρίου, Μαριάννα Τάντου, Μαρίζα Τσάρη, Γιάννης Χαρίσης.

Η κοινωνική δράση του Κ.Θ.Β.Ε. «Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει» πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και υλοποιείται με την υποστήριξη της Pfizer Hellas.