Ενα βήμα πριν από την υπογραφή συμφωνίας για το κούρεμα βρίσκεται η κυβέρνηση με την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), αλλά η πραγματοποίηση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το νέο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και η πλευρά των πιστωτών υπό τον Τσαρλς Νταλάρα εξέφρασαν την εκτίμηση το Σάββατο ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός αυτής της εβδομάδας. Οσον αφορά τους όρους, όλοι συμφώνησαν ότι θα κινούνται στο πλαίσιο που έθεσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών την περασμένη Δευτέρα: το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα ανταλλαγούν με τα υφιστάμενα θα είναι πολύ χαμηλότερο του 3,5% για την περίοδο ως το 2020 και χαμηλότερο του 4% για τη συνολική 30ετή περίοδο.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το μέσο επιτόκιο θα είναι της τάξεως του 3,7% και αυτό μεταφράζεται σε ζημιές 70% για τους τραπεζίτες, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων τους.

Τα δεδομένα αυτά έχουν αποδεχθεί όλες οι πλευρές, που περιμένουν τώρα το «πράσινο φως» από την τρόικα για την υπογραφή. Αυτό θα δοθεί μόνο αφού υπάρξει πρόοδος και διαφανεί συμφωνία στο νέο Μνημόνιο, αλλά και αφού εξασφαλισθεί η συμμετοχή στο κούρεμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο η τρόικα συνδέει το PSI με σκληρά μέτρα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού, περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό, αλλά και μια σειρά μέτρων, με στόχο την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Σήμερα ή αύριο θα γίνει νέα συνάντηση των στελεχών της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Οπως είναι γνωστό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης διεμήνυσε στα στελέχη της τρόικας ότι οι απαιτήσεις τους τον ξεπερνούν και ότι την τελική διαπραγμάτευση για το θέμα θα την αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αντιπροτείνει το πάγωμα των μισθών και των ωριμάσεων για τρία χρόνια.