Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, «υπάρχει πρόοδος και ελπίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι την Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. την ερχόμενη Δευτέρα)».

Το περίγραμμα της συμφωνίας «ίσως έχει ήδη μορφοποιηθεί», προσέθεσε.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο στα νέα ομόλογα «κλειδώνει» στο 3,6-3,8%. Ενδεχομένως, να εισαχθούν «ρήτρες ανάπτυξης» στους νέους τίτλους – δηλαδή αν αυξάνεται το ελληνικό ΑΕΠ με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, να αναπροσαρμόζεται και το κουπόνι.

Η ευρωζώνη, διά του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, άφησε την Πέμπτη για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η βοήθεια του δημόσιου τομέα προς την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η πίεση των ιδιωτών πιστωτών προς αυτή την κατεύθυνση έχει αυξηθεί, καθώς επιμένουν ότι και άλλοι ομολογιούχοι και πιο συγκεκριμένα η ΕΚΤ, ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, θα πρέπει να συμμετάσχουν στο «κούρεμα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι τα κράτη-πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δεχθούν την απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως την δέχονται οι ιδιωτικές τράπεζες.

Χωρίς να αναφέρεται σε αριθμούς, ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για την απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη «θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια» διότι ο στόχος της μείωσης του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ, δεν θα έχει «πλήρως επιτευχθεί» μόνο με την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

Επίσης, ο κ. Γιούνκερ θέτει τη συμφωνία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ως απαράβατο όρο για την εκταμίευση νέας οικονομικής βοήθειας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε από το Νταβός, όπου διεξάγεται το 42ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πως δεν περιμένει «μια χρεοκοπία της Ελλάδας». Το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας το 2020, δεν πρέπει να ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ της χώρας, πρόσθεσε ο υπουργός.

Επίσης, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία, αν όχι σήμερα (Παρασκευή), τότε αναμφίβολα αυτό το Σαββατοκύριακο».

Πρόοδο στις διαδικασίες για την απομείωση του ελληνικού χρέους βλέπει και ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ Γ. Άκερμαν λέγοντας από το Νταβός, ότι επίκειται μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές της, καθώς οι τράπεζες είναι έτοιμες να δεχθούν «απώλειες σχεδόν 70%».

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις μέχρι τώρα προτάσεις των πιστωτών της Ελλάδας για τη διαγραφή ενός μέρους του χρέους της χώρας.

«Ο τρόπος που βλέπω εγώ τα πράγματα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι σαφώς, μέχρι στιγμής, δεν ήταν επιθυμητό για τους Έλληνες να αποδεχθούν την προσφορά των πιστωτών», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ από το Νταβός στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

Όμως «είμαι ικανοποιημένη που βλέπω ότι επιστρέφουν στο τραπέζι, για να διαπραγματευτούν και να εργαστούν σκληρά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα τι θα ήθελε να δει να προκύπτει από αυτές τις διαπραγματεύσεις, η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ εμμένει στην ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει να καταφέρει να φθάσει σε ένα λόγο χρέους 120% προς το ΑΕΠ το 2020 το αργότερο. Ένας στόχος που συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκφράστηκε προς την κατεύθυνση αυτή σήμερα στο Νταβός.

«Πρέπει να είναι προφανώς σημαντική (σ.σ. η απομείωση του χρέους). Επειδή εμείς δεν το κάνουμε αυτό με επαναληπτικό τρόπο», είπε ακόμη η κυρία Λαγκάρντ.