Mισθούς φτώχειας απαιτεί η τρόικα μαζί με την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας, τις ελεύθερες απολύσεις στις ΔΕΚΟ, τις περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό αλλά και στις επικουρικές συντάξεις.

Η τρόικα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τη γνωστή, σκληρή, ατζέντα της, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, απαιτώντας μάλιστα τη μείωση του κατώτατου μισθού από 863 ευρώ (μαζί με τα δώρα) που είναι στην Ελλάδα σε επίπεδα βαλκανικών χωρών, Ισπανίας (748) και Πορτογαλίας (566).

«Πάρτε τώρα, όλα τα μέτρα που σας έχουμε προτείνει» απαίτησαν από τους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν υποχώρησαν ούτε κατ’ ελάχιστον, συνέδεσαν την πορεία του PSI με την άμεση λήψη μέτρων και ζήτησαν μέσα στις επόμενες μέρες να προχωρήσουν: μειώσεις κατώτατων μισθών, περικοπή σε 13ο και 14ο μισθό, κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ – τράπεζες, ουσιαστική κατάργηση της Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), κατάργηση της μετενέργειας (ισχύς της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της τρόικας για τα μισθολογικά – εργασιακά ως το πλέον κομβικό σημείο για τη νέα δανειακή σύμβαση και επεσήμανε ότι «θα δώσει μάχη μέχρις εσχάτων» χαρακτηρίζοντας τεράστια την απόσταση των θέσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το πάγωμα των μισθών που προτάθηκε δεν βρίσκει σύμφωνη την τρόικα, η οποία απαιτεί περικοπές.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που έθεσε το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα, ο ισχυρισμός ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε την περίοδο 1995-2009 κατά 26,8% εξαιτίας των αυξήσεων των μισθών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας οι αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα ευθύνονται μόνο κατά ένα μικρό μέρος, περίπου κατά ένα πέμπτο. Επισημαίνεται ότι μια νέα μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα επιφέρει μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι ήδη έχει επέλθει μείωση αποδοχών κατά 12% το τελευταίο τετράμηνο. Παράλληλα έχει σημειωθεί μείωση έως και 42% με όριο τον κατώτατο μισθό όπως ορίζεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως προβλέπουν οι 52 επιχειρησιακές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ εργοδοτών και ενώσεων προσώπων ή σωματείων (όπου υπήρχαν). Εκτιμάται ότι σήμερα 700.000 εργαζόμενοι απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις.

ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ. Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα απαιτεί εδώ και τώρα μειώσεις και ενοποιήσεις. Η πρόταση Κουτρουμάνη για τις επικουρικές προβλέπει την πλήρη ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική, των 5 ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων. Επίσης προβλέπεται μείωση των επικουρικών συντάξεων στα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις οι οποίες υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών.