«Γιατί 12 χρόνια δεν ήταν εις βάρος του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ η λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού;», αναρωτήθηκε χθες, κατά τη δεύτερη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Και πρόσθεσε με νόημα: «Μιλούν τώρα επειδή η ΕΕΑ πήρε αποφάσεις. Πέρσι την άνοιξη, όταν όλοι ζητούσαν να φύγουν οι ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω των στημένων, δεν το κάναμε. Ας πάρουν τώρα την ευθύνη για κάτι τέτοιο (σ.σ. την αποβολή των ομάδων) οι ίδιοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου».

Ο κ. Γερουλάνος προχώρησε σε μία σειρά αλλαγών και βελτιώσεων στο νομοσχέδιο, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης απέσυρε τη διάταξη που αφορούσε τη διοργάνωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Θέμα για το οποίο παρατήρησε σκωπτικά: «Οταν το 2006 πέρασε με νόμο η διοργάνωση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Σούπερ Λίγκα, αυτό δεν αποτελούσε καταστρατήγηση του αυτοδιοίκητου; Και είναι παρέμβαση η κατάργηση αυτής της διάταξης, που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΠΟ να ρυθμίσει μόνη τα του οίκου της;».

Ο υπουργός απέσυρε και τη διάταξη που αφορούσε τα θέματα των εκλογών στις Ομοσπονδίες και τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων, λέγοντας παράλληλα πως θα επαναφέρει το ζήτημα στο άμεσο μέλλον ως τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Γιάννης Ιωαννίδης ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου και τον ΓΓΑ Πάνο Μπιτσαξή να είναι προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την ΕΕΑ, «για να μην έχουμε προβλήματα με τη ΦΙΦΑ και τους μπαμπούλες». Επίσης επιφυλάχθηκε να ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη, θέτοντας ως προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία με την ΕΠΟ.

Οι βουλευτές Τάσος Κουράκης και Σπύρος Βούγιας ζήτησαν να είναι δύο οι θητείες των μελών των ΔΣ στις Ομοσπονδίες, ενώ ο βουλευτής Δωδεκανήσου Νίκος Ζωίδης έθεσε και θέμα διαιτησίας. Συγκεκριμένα ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της διαιτησίας να επανέλθει στην Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου, ζήτημα για το οποίο ο σύμβουλος του υφυπουργού Πολιτισμού (πρώην διεθνής διαιτητής) Περικλής Βασιλάκης επισήμανε ότι παρόμοια τακτική ακολουθούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που αφήνονται να διαρρεύσουν από την πλευρά της ΕΠΟ κάνουν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις με τη ΦΙΦΑ σε ό,τι αφορά το αυτοδιοίκητο. Ετσι, δεν θα αποτελέσει έκπληξη τυχόν παρέμβαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας τις επόμενες ώρες ή ημέρες, με θέμα την αποβολή της Εθνικής από το Euro.