Πειραιάς, 25 Ιανουαρίου 2012

Η τέχνη γίνεται για άλλη μία φορά αρωγός και συνοδοιπόρος της απεξάρτησης, μέσω της πρωτοβουλίας του Συλλόγου Οικογένειας του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ, ο οποίος για δεύτερη χρονιά διοργανώνει εικαστική έκθεση, με στόχο την προβολή του έργου και την οικονομική ενίσχυση του προγράμματος.

Την καλλιτεχνική δράση, που υπό τον τίτλο «Ορίζοντες» θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Ταχυδρομείου, από 3 έως 18 Φεβρουαρίου 2012, στηρίζουν 120 αναγνωρισμένοι εικαστικοί που προσφέρουν τα έργα τους. Στην έκθεση, που έχει επιμεληθεί ο κριτικός τέχνης κ. Μάνος Στεφανίδης, περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και σχέδια.

Ένας από τους βασικούς στόχους των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ είναι η επανένταξη των μελών τους και ο δημιουργικός τους διάλογος με την κοινωνία. Δράσεις σαν και αυτή, αποδεικνύουν ότι η τέχνη είναι ένα από τα καταλληλότερα οχήματα για να συναντηθούν το εγώ με το εμείς, να αρθούν προκαταλήψεις και στερεότυπα και να έρθουν στην επιφάνεια αισθήματα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

Με την αφορμή αυτή, ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ευχαριστεί τον τέως πρύτανη και ομότιμο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Δημοσθένη Κοκκινίδη, τον νυν πρύτανη της ΑΣΚΤ κ. Γιώργο Χαρβαλιά, τον πρόεδρο του τμήματος Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Ξενή Σαχίνη, το Σύλλογο Εικαστικών Μεσογαίας και το Μουσείο Βορρέ για τη βοήθεια και υποστήριξή τους στη συγκεκριμένη δράση.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί και από τις εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

* 5/2 & 12/2, στις 12:00 το μεσημέρι, ομιλία-ξενάγηση από το Μάνο Στεφανίδη. Θα ακολουθήσει ζωντανή μουσική (Μέμα Ειρηναίου-Τζανουλίνου)

* 8/2, ώρα 21:00, αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι

* 11/2, ώρα 21:00, αφιέρωμα σε μουσική της Κάτω Ιταλίας

* 18/2, ώρα 20:00, κλείσιμο της έκθεσης με μουσικό-εικαστικό δρώμενο (ζωγραφική από το Γιάννη Δημητράκη με συνοδεία ζωντανής μουσικής)

Τα έσοδα από την αγορά των εκτιθέμενων έργων θα διατεθούν για την ενίσχυση των θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ και ΚΕΘΕΑ ΕΞΑΝΤΑΣ.

Ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ιδρύθηκε το 2001 από ευαισθητοποιημένους γονείς παιδιών που βρίσκονταν σε διαδικασία απεξάρτησης. Στόχοι του Συλλόγου είναι η ενημέρωση καιευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το πρόβλημα των εξαρτήσεων, καθώς και η προβολή και η ενίσχυση του έργου που επιτελούν τα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ και ΚΕΘΕΑ ΕΞΑΝΤΑΣ που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, τη Δυτική Αττική και τα νησιά του Αιγαίου.