Να ανοίξει ο διάλογος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ζητούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, την ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις τουλάχιστον 200.000 Έλληνες καπνίζουν… ατμό με νικοτίνη.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ότι το νομοθετικό κενό που έχει προκύψει, μοιραία οδηγεί τους…ηλεκτρονικούς καπνιστές στην μαύρη αγορά για να προμηθευτούν αμπούλες με νικοτίνη αμφιβόλου ποιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγορεύει την διακίνηση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη και πωλούνται μαζί με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς δεν έχουν λάβει την σχετική άδεια κυκλοφορίας.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα ‘εναλλακτικό κάπνισμα’. Συνεπώς νομοθετικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα νέο προϊόν που απαιτεί αυτόνομη ρυθμιστική νομοθεσία και όχι να επιχειρείται να στριμωχθεί στην προγενέστερη που αφορά στο φάρμακο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ Δημήτρης Πετρόπουλος.

Τα αιτήματα

Ειδικότερα, το προεδρείο του ΣΕΕΗΤ ζητά:

* Πρώτον να ανακληθεί η απόφαση του ΕΟΦ για πώληση μόνο από φαρμακεία των νικοτινούχων ουσιών ηλεκτρονικού τσιγάρου.

* Δεύτερον, να ξεκινήσει άμεσα μια διαβούλευση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, για μια συνολική ρύθμιση του χώρου του ηλεκτρονικού τσιγάρου, παράλληλα με τη διαβούλευση που διεξάγεται σε κεντρικό επίπεδο στην Ε.Ε.

* Έως την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου να κυκλοφορούν ελεύθερα, με βάση τους γενικούς νόμους περί διακίνησης προϊόντων.