Την επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δύο μήνες. Το εμπάργκο αποτελεί μέρος των κυρώσεων στο πλαίσιο των προσπαθειών της Δύσης να πιέσει την Τεχεράνη να διαπραγματευθεί το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα. Τα μέτρα που εγκρίθηκαν στις Βρυξέλλες από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ προβλέπουν την άμεση απαγόρευση υπογραφής νέων συμφωνιών για αγορά πετρελαίου από το Ιράν ενώ τα υφιστάμενα συμβόλαια θα επιτραπεί να τηρηθούν έως τον Ιούλιο, καθώς και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν στην ΕΕ, η οποία εισάγει σήμερα το 20% των πετρελαϊκών αναγκών της από την χώρα αυτή.

Σχεδόν το 80% των εσόδων του Ιράν από τις εξαγωγές προέρχεται από πετρελαϊκά προϊόντα γι’ αυτό και οι κυρώσεις θα πλήξουν σφόδρα την οικονομία της χώρας. Επειτα από την απόφαση αυτή, την οποία η κυβέρνηση της Τεχεράνης χαρακτήρισε «ψυχολογικό πόλεμο», δύο ιρανοί βουλευτές επανέλαβαν με ακόμα πιο έντονο ύφος τις απειλές ότι η χώρα τους ως αντίποινα θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, μια σημαντική γεωστρατηγικά θαλάσσια περιοχή από την οποία διακινείται το 1/5 των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει ότι θα κρατήσουν ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για μια στρατιωτική αντιπαράθεση στην περιοχή. Πάντως χθες το πρωί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Abraham Lincoln» διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ και εισήλθε στον Περσικό Κόλπο με τη συνοδεία βρετανικών και γαλλικών πολεμικών πλοίων, σε μια ασυνήθιστη κοινή άσκηση σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας χαρακτήρισε τη διέλευση «σαφές μήνυμα για τις προθέσεις μας».

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας με κοινή τους ανακοίνωση δήλωσαν έτοιμοι να διαπραγματευθούν με το Ιράν εάν η κυβέρνησή του επιθυμεί να συζητήσει σοβαρά για το πυρηνικό της πρόγραμμα και την κάλεσαν να αναστείλει αμέσως όλες τις σχετικές δραστηριότητές της. Στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση Ομπάμα χαιρέτισε την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών «ως ισχυρό βήμα στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών να αυξηθεί η πίεση προς το Ιράν». Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε χθες τις «μονομερείς κυρώσεις» εις βάρος του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα συμβάλουν στο να σημειωθεί πρόοδος».