Με ιδιώτες γιατρούς θα καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι έχει υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση που τους επιτρέπει να ανοίξουν – ακόμη κι από αύριο– τις πόρτες των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε ιδιώτες γιατρούς.

Στην καθιερωμένη συνάντηση που είχε σήμερα ο Ανδρέας Λοβέρδος με τους διοικητές του ΕΣΥ, επισήμανε ότι «εν όψει προεκλογικής περιόδους θα δεχτούμε κύμα διαμαρτυριών για έλλειψη προσωπικού. Η αλήθεια είναι σύμμαχος μας», τόνισε.

«Υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές. Το 2011 είχαμε 4.500 συνταξιοδοτήσεις. Και υπήρξαν συνταξιοδοτήσεις γιατρών», παραδέχτηκε, καλώντας τους διοικητές να λύσουν το πρόβλημα «εκ των έσω», προσθέτοντας ότι η έλλειψη προσωπικού αποτελεί μόνιμο «αγκάθι» του συστήματος εξ αιτίας της πελατειακής κατανομής του προσωπικού.

Ο δρόμος που ο ίδιος υπέδειξε είναι η απασχόληση των συμβεβλημένων γιατρών του νέου ενιαίου Ταμείου (ΕΟΠΥΥ) στο ΕΣΥ,για δύο ημέρες εντός της εβδομάδας – και όχι για μία όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός-έτσι ώστε να μην εντοπίζονται ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες και να εξαλειφθούν οι λίστες αναμονής.

«Καρτέλ» προμηθευτών

Εν τω μεταξύ, νέο μέτωπο ανοίγει το υπουργείο Υγείας με τους προμηθευτές, κάνοντας λόγο για «καρτέλ» το οποίο πρέπει να σπάσει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λοβέρδος διεμήνυσε ότι «όπου εντοπίζονται καρτέλ, έχουμε την δυνατότητα προμηθειών από το εξωτερικό. Από την Κύπρο και από χώρες γειτονικές της Βορείου Ελλάδας».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Υγείας και στην κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι το 25% των φαρμάκων που καταναλώνονται στο ΕΣΥ είναι αντίγραφα, τόνισε όμως ότι πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια. .

«Να πάμε στο 30% που είναι ο στόχος και γιατί όχι στο 50%, αφού οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες μάς δίνουν τη δυνατότητα», είπε, απευθυνόμενος στους διοικητές, προτείνοντας επιπλέον να επανακυκλοφορήσουν στην αγορά σκευάσματα με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή (π.χ. 1 ευρώ) τα οποία έχουν αποσυρθεί γι’ αυτό το λόγο.