Την αναχρονιστική αντίληψη των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ φέρνει στο προσκήνιο απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που δίνει την δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα τοκετού και οι άγαμες, ανήλικες κόρες, οι οποίες είναι έμμεσα ασφαλισμένες στο Ταμείο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ασφαλισμένος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, επειδή η άγαμη ανήλικη κόρη του, ασφαλισμένη ως μέλος οικογένειας, δεν έλαβε βοήθημα τοκετού.

Το αίτημα του πατέρα απορρίφθηκε όπως και η ένσταση, με την αιτιολογία ότι η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού προβλέπεται μόνο για συζύγους και όχι για τα παιδιά ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που ασφαλίζονται στο ίδρυμα ως μέλη οικογένειας.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο πατέρας απευθύνθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη. Η απόφαση που ακολούθησε είναι σαφής: « Η χορήγηση του βοηθήματος τοκετού μόνο στη σύζυγο ασφαλισμένου ή συνταξιούχου και η μη χορήγηση σε ανήλικη άγαμη κόρη που ασφαλίζεται ως μέλος της οικογένειας, δεν συνάδει με τον κοινωνικό χαρακτήρα του βοηθήματος. Επιπλέον δεν διαφαίνεται κάποιος προφανής λόγος που να δικαιολογεί τη διαφορετική μεταχείριση συζύγου και της κόρης, καθώς βαρύνουν εξίσου τον άμεσα ασφαλισμένο και η κόρη δεν έχει άλλη δυνατότητα κάλυψης των εξόδων τοκετού».

Μάλιστα στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεται ότι «ο συγκεκριμένος περιορισμός αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής της ψήφισης του νόμου, κατά την οποία τα παιδιά γεννιόνταν από έγγαμες ενήλικες μητέρες».

Σημειώνεται ότι ο Συνήγορος προτείνει να τροποποιηθεί η επίμαχη διάταξη, πρόταση που δέχτηκε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εργασίας.

Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά το νέο ενιαίο Ταμείο (ΕΟΠΥΥ) στον Κανονισμό προβλέπεται ότι ως δικαιούχοι μαιευτικής περίθαλψης ορίζονται εν γένει οι ασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατέρων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που ασφαλίζονται ως μέλη οικογένειας.

Κατά συνέπεια, από την 1η Ιανουαρίου του 2012 που τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός, θα λαμβάνουν πλέον βοήθημα τοκετού και οι άγαμες κόρες ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στις περιπτώσεις που προβλέπεται η χορήγησή του.