Ενα βήμα πριν από την άρση των αδειών τους βρίσκονται οι εταιρείες Energa και Hellas Power που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ρεύματος. Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΜΗΕ αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβασή τους, κάτι που σημαίνει ότι τα αμέσως επόμενα 24ωρα οι 200.000 πελάτες τους μεταφέρονται στη ΔΕΗ.
Οι δύο εταιρείες, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, διεκδικούν από τους αρμόδιους φορείς συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 340 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 207 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ. Οπως υποστηρίζουν, για το ποσό αυτό έχουν καταθέσει καταγγελίες στη ΡΑΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουν γίνει αγωγές και μηνύσεις, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί.
Τα μεγαλύτερα ποσά που διεκδικούν οι δύο εταιρείες προέρχονται - σύμφωνα πάντοτε με όσα υποστηρίζουν - από υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών τους (40 εκατ. ευρώ), από τον μη υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (30 εκατ. ευρώ) και από την απόφαση της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ να παγώσουν τις ενεργοποιήσεις νέων πελατών των δύο εταιρειών επειδή δεν έχουν εξοφλήσει το τέλος ακινήτων (90 εκατ. ευρώ). Καταγγέλλουν επίσης διπλοτιμολογήσεις πελατών τους εκ μέρους της ΔΕΗ, άρνηση παροχής πληροφοριών για τους πελάτες της, καθώς και ότι η λειτουργία τους υπονομεύτηκε από μονοπωλιακές πρακτικές, συνδικαλιστική προπαγάνδα και ρυθμιστικές στρεβλώσεις. Τέτοιες, όπως παραδέχεται άλλωστε και η ΔΕΗ, είναι η επιβολή φόρων που αύξησε κατά πολύ τις τιμές χονδρικής και περιόρισε τα εμπορικά περιθώρια, σε συνδυασμό με την αρνητική οικονομική συγκυρία, την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση λογαριασμών. Ως αποτέλεσμα, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των πελατών για τις δύο εταιρείες φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ.

Καταγγελία της σύμβασης. Σήμερα πάντως ο ΔΕΣΜΗΕ αναμένεται να κοινοποιήσει την καταγγελία της σύμβασης στους ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών, δηλαδή από απόψε το βράδυ θα χάσουν το δικαίωμα να αγοράζουν και να πωλούν ρεύμα, να εξάγουν και να εισάγουν. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι ενεργοποιείται αυτόματα το «τελευταίο καταφύγιο» που ονομάζεται ΔΕΗ και οι 200.000 πελάτες των δύο εταιρειών μεταφέρονται στη δημόσια επιχείρηση. Επίσης σήμερα πρόκειται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ και θα ακολουθήσει δεύτερη ανακοίνωση από τη ΔΕΗ με οδηγίες προς τους 200.000 καταναλωτές για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν ώστε να επιστρέψουν σε αυτήν.

Τέλος χρόνου. Τα μέτρα ενεργοποιήθηκαν χθες, αφού παρήλθε και η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί στον ιδιοκτήτη των δύο εταιρειών, το fund Worldwide Energy, για να καταβάλει τις οφειλές των 27 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία άρσης εκπροσώπησης των πελατών τους.
Αμέσως η ΡΑΕ απέστειλε με δικαστικό επιμελητή πρόσκληση για ακρόαση με θέμα την ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους. Νωρίτερα οι δύο εταιρείες είχαν αντιπροτείνει να καταβάλουν μέρος της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους, συγκεκριμένα 15 εκατ. ευρώ, προτείνοντας το υπόλοιπο ποσό να παρακρατηθεί από τον δεσμευμένο από το ΣΔΟΕ λογαριασμό της Hellas Power.
Η πρόταση δεν έγινε δεκτή καθώς συνοδευόταν από τον όρο να υπάρξει δέσμευση του ΔΕΣΜΗΕ ότι θα αναγνωρίσει και θα εγγράψει στο μητρώο του την αποσχισθείσα εταιρεία Energa Retail.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από