Είμαι 42 ετών άνδρας και πάσχω εδώ και 6 μήνες από πονοκεφάλους. Κάνω κατάχρηση αναλγητικών, τα οποία δεν έχουν παρά βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. Ενδείκνυται μια ψυχιατρική αξιολόγηση στην περίπτωσή μου;

Ο πονοκέφαλος είναι μια συχνή ψυχοσωματική εκδήλωση. Οι δυσεπίλυτες ανησυχίες, η ψυχοσωματική υπερένταση και ένα καταθλιπτικό υπόβαθρο συχνά συσσωρεύονται μέσα στο άτομο, μέχρις σημείου ψυχικού «κορεσμού» όπου και πυροδοτείται ο πονοκέφαλος.

Η έναρξη του συμπτώματος δημιουργεί συνήθως έναν δεύτερο φαύλο κύκλο όπου αλυσιδωτές αρνητικές σκέψεις ταλαιπωρούν το άτομο (π.χ. «οι πονοκέφαλοι με ελέγχουν πλήρως», «η ζωή μου καταστρέφεται» κλπ.) και επιδεινώνουν το σύμπτωμα.

Ο φόβος των συμπτωμάτων μπορεί να σας έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες ιατρικές επισκέψεις για επιβεβαίωση και καθησυχασμό. Προσπαθήστε να μην αποφεύγετε την εμπλοκή σας σε δραστηριότητες λόγω του φόβου ότι θα έχετε πονοκέφαλο.

Σας προτείνω να κάνετε έναν κύκλο συνεδριών ψυχοθεραπείας γνωσιακού τύπου, όπου θα μάθετε τεχνικές χαλάρωσης, θα παρατηρείτε το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώνεται καθημερινά ο πονοκέφαλος με στόχο να επαναφέρετε τον έλεγχο του άγχους και να απαντάτε πιο λογικά απέναντι στα στρεσογόνα ερεθίσματα.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr