Τελεσίγραφο για άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις και να ενοποιηθούν τα ασφαλιστικά επικουρικά ταμεία στέλνει η τρόικα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το όλο θέμα τίθεται ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα δήλωσε χτες ότι «τα λεφτά για τις επικουρικές φθάνουν μέχρι το Πάσχα». Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, η τρόικα μεταξύ άλλων ζήτησε και την άμεση μείωση κατά 50% του αριθμού των υπαλλήλων που υπηρετούν στα επικουρικά ταμεία (από 600 σε 300), θέμα που τελικά παραπέμφθηκε στον γενικό κυβερνητικό σχεδιασμό για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015 μέσω συνταξιοδοτήσεων.

Η αντιπροσωπεία της τρόικας σε συνάντηση με την κ. Δρέττα – όπως δήλωσε η ίδια στα «ΝΕΑ» – έθεσε ευθέως την ανάγκη άμεσης κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις επικουρικές. Ως γνωστόν, έχει παραπεμφθεί προς συζήτηση σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στελεχών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ μετά τις ενστάσεις των δυο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Οπως είναι γνωστό, η ΝΔ έχει ταχθεί εναντίον των οριζόντιων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και ζητεί να εξεταστούν αυτές κατά περίπτωση.

Η τρόικα συμφώνησε με τα 10 σημεία που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο και έχουν παρουσιαστεί από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι αδιαπραγμάτευτο για την τρόικα το θέμα της περικοπής των επικουρικών, διότι φορτώνουν το ελληνικό Δημόσιο με 1,5 δισ. ευρώ ελλείμματα τα επόμενα χρόνια».

Το σχέδιο Κουτρουμάνη προβλέπει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, στόχος θα πρέπει να είναι η αποτροπή ελλειμμάτων από το 2014 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαμορφωθεί ενιαίο ποσό σύνταξης για όλα τα Ταμεία ή ενιαίες οριζόντιες περικοπές. Θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και τις οικονομικές δυνατότητες, όπως αυτές αποτυπώνονται στις μελέτες και στα σημερινά οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ. Με το σχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους φορείς των ασφαλισμένων να εξαιρεθούν από την ενοποίηση και να διατηρήσουν τα Ταμεία τους και τους τομείς τους ως αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία, ΝΠΙΔ ή επαγγελματικά Ταμεία, όμως δεν θα μπορούν να ελπίζουν σε ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πληρώνουν συντάξεις.