Στο απυρόβλητο, έχοντας αναπτύξει ισχυρές διασυνδέσεις στην πολιτική, τις διωκτικές Αρχές και τη θεωρούμενη «καλή κοινωνία» της Θεσσαλονίκης, παρέμενε για τουλάχιστον μία δεκαετία το κύκλωμα των εκβιαστών που εξαρθρώθηκε στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα μέλη τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας και το κατηγορητήριο ύστερα από πολύμηνες έρευνες και καταγραφές των τηλεφωνικών επικοινωνιών τους, επί χρόνια απειλούσαν, άρπαζαν επιχειρήσεις, ξυλοκοπούσαν, απήγαν και ωθούσαν στην αυτοκτονία επιχειρηματίες, στους οποίους δάνειζαν χρηματικά ποσά με υπέρογκους τόκους. Μέρος των κερδών που υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ, μεταφερόταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία είτε ξεπλενόταν με την αγορά κερδισμένων δελτίων στοιχήματος του ΟΠΑΠ.

Το κύκλωμα είχε καταφέρει να διαθέτει τους δικούς του ανθρώπους σε καίριες θέσεις. Μεταξύ των 53 συλληφθέντων βρίσκονται δικηγόροι, γιατρός, δημοσιογράφος, αστυνομικοί, στέλεχος του ΣΔΟΕ, αθλητές, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, τραπεζικοί. Τουλάχιστον 200 επιχειρηματίες και ιδιώτες διαπιστωμένα έχουν πέσει θύματα των τεσσάρων εγκληματικών ομάδων. Τρία στοιχεία οδήγησαν τις Αρχές στο ξετύλιγμα του κουβαριού: η σύλληψη προσώπου που στο παρελθόν είχε εμπλακεί με τα διοικητικά ποδοσφαιρικής ομάδας έδωσε μια πρώτη ιδέα, ακολούθησε η κατάθεση επιχειρηματία-θύματος που επέλεξε να πάει στις Αρχές και το σημείωμα το οποίο άφησε πίσω του επιχειρηματίας που αυτοκτόνησε από την πίεση των εκβιαστών.

Εγκέφαλος της πρώτης οργάνωσης φέρεται να είναι ο Μάρκος Καραμπέρης, ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων, εμπλεκόμενος στις «ιερές ανταλλαγές» της υπόθεσης Βατοπεδίου το 2008 και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ως συνεργάτης του Καραμπέρη εμφανίζεται ο Χρήστος Παπαχατζής, ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη και συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ. Ο Παπαχατζής ακούγεται να λέει στον Καραμπέρη ότι «έβαλε στο συρτάρι» καταγγελία που τον αφορούσε.

Στην ίδια ομάδα τοποθετεί η Αστυνομία τον Γεώργιο Θεοδώρου, στελέχος της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος φέρεται να ενημερώνει το κύκλωμα για τραπεζικές κινήσεις θυμάτων. Ακόμη ένας τραπεζικός, ο Αθανάσιος Καβρακύρης, διευθυντής στο υποκατάστημα της Πανελλήνιας Τράπεζας, φέρεται να ενημερώνει τον Καραμπέρη ότι μεσολάβησε προσωπικά ώστε να μη δεσμεύσει λογαριασμούς του η Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στην ομάδα Καραμπέρη κατηγορείται ότι μετείχε και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Γιώργος Φερέτης. Κατηγορείται ότι λειτουργούσε ως εισπράκτορας χρημάτων από θύματα τοκογλυφίας, ενώ ποσά κατέληγαν στον προσωπικό λογαριασμό του.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΔΕΛΤΙΑ. Η ομάδα Καραμπέρη εμφάνισε κέρδη 40,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο ίδιος ο Καραμπέρης φέρεται να κέρδισε 5,5 εκατ. ευρώ στο Στοίχημα του ΟΠΑΠ δηλώνοντας 2.032 κερδισμένα δελτία, πολλά από τα οποία ωστόσο είχαν παιχτεί την ίδια ημέρα και ώρα σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας. Θύματα της ομάδας Καραμπέρη φέρονται να έπεσαν τουλάχιστον 53 πρόσωπα, στα οποία δάνειζε με τοκογλυφικό επιτόκιο 5%-15% μηνιαίως.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αρχηγός της δεύτερης ομάδας είναι ο Δημήτριος Λαμπάκης. Γι’ αυτόν καταγγέλλεται ότι δάνεισε 200.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη εργοστασίου σφολιάτας στη Χαλκιδική. Το θύμα κατέβαλε χρήματα και κοσμήματα αξίας 550.000 ευρώ, αλλά δεν κατάφερε να αποπληρώσει το δάνειο και έτσι το εργοστάσιο πέρασε στην κατοχή του Λαμπάκη.

Στην ίδια ομάδα χρεώνεται ο Αλέξανδρος Σταμπουλής, δικηγόρος που κατηγορείται ότι συμβούλευε τον εγκέφαλο ώστε να αποκρύπτει έγγραφα που αποδεικνύουν τοκογλυφία. Το ίδιο πρόσωπο λίγο έλειψε να τινάξει την αστυνομική επιχείρηση στον αέρα, καθώς κατηγορείται ότι ενημέρωσε τα μέλη του κυκλώματος ότι εκδόθηκε βούλευμα που άρει το απόρρητο για τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους. Και η ομάδα Λαμπάκη εμφανίζει κέρδη στο Στοίχημα, συγκεκριμένα 616.000 ευρώ από 1.225 κερδισμένα δελτία τη διετία 2008-09.

ΓΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ. Εγκέφαλο της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης θεωρεί η Αστυνομία τον Γεώργιο Πολυμέρη. Ως στενός συνεργάτης του εμφανίζεται ο ορθοπεδικός Βασίλης Πρίντζιος, ο οποίος διαθέτει χρήματα στην ομάδα και μοιράζεται με τον Πολυμέρη μέρος των τοκογλυφικών κερδών είτε σε χρήματα είτε σε πολυτελή αυτοκίνητα. Στην ίδια ομάδα φέρεται να συμμετείχε και ο τραπεζικός υπάλληλος της Alpha Bank Ιωάννης Σαρίδης, ενημερώνοντας για καταχώρηση υποψήφιων θυμάτων στον Τειρεσία.

Στην τέταρτη ομάδα ως αρχηγοί κατηγορούνται τα αδέρφια Μελέτη, ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων. Ως μέλη κατηγορούνται, μεταξύ των άλλων, ο εφοριακός Αναστάσιος Μουταφίδης που συνέτασσε φορολογικές δηλώσεις καλύπτοντας την προέλευση των χρημάτων, καθώς και ο αστυνομικός Χαράλαμπος Ανδριώτης που κατηγορείται για στρατολόγηση νέων μελών και ότι ενημέρωνε την ομάδα για τις κινήσεις της Αστυνομίας.