Ο ανασχηματισμός ήταν ένα από τα πεδία τριβής ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΛΑΟΣ όπως αυτά αναδείχθηκαν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά το κυριότερο – όπως τονίζουν στο γαλάζιο επιτελείο – είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Το αίτημα Καρατζαφέρη για «εκλογές με κοντομάνικα» που υποβλήθηκε στον Πρωθυπουργό, στο οποίο προεξοφλούν από τη Λεωφόρο Συγγρού ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα επιμείνει, στην καλύτερη περίπτωση μεταθέτει τις κάλπες στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι η διενέργεια εκλογών πριν από το Πάσχα αποτελεί «απαράβατο όρο», που συνδέεται άμεσα με την αξιοπιστία και τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι πως μια απόφαση για ανατροπή της αρχικής συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών, μέσα από ένα νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα, οδηγεί αυτομάτως και στην αποχώρηση της ΝΔ από την κυβέρνηση συνεργασίας.

Στις κόκκινες γραμμές της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς συμπεριέλαβε κάθε σχέδιο για περικοπές σε μισθούς ή συντάξεις, τονίζοντας ότι είναι θέματα που πρέπει να εξεταστούν από την επόμενη κυβέρνηση. Το βασικό επιχείρημα της Λεωφόρου Συγγρού είναι ότι πρέπει να αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα – στο σύνθημα «όχι άλλη ύφεση» αναμένεται να στηριχτεί και ο γαλάζιος σχεδιασμός το επόμενο διάστημα.

«Βέτο» για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έθεσε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αλλά συνεχίζοντας το μπρα ντε φερ με τον πρόεδρο της ΝΔ γνωστοποίησε ότι μετά την κοινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που αποτελούσε κεντρικό αίτημά του, δεν θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς το κόμμα του καλύπτεται πλήρως μέσω των επαφών που θα έχει με τους δανειστές ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.