ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ κλίμα και με αρκετές απουσίες κόπηκε η πίτα των κοινοβουλευτικών συντακτών χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το μενού είχε σαλάτα λάχανο – καρότο με κάστανα και ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, μοσχαράκι γάλακτος με πράσινες ελιές Χαλκιδικής και πουρέ πατάτας ενισχυμένο με μαντζουράνα, μους σοκολάτας με γέμιση βανίλια και, βεβαίως, λευκό και κόκκινο κρασί Πελοποννήσου. Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν όμως τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, περιφερόμενος ανάμεσα στα τραπέζια. Κι αυτό γιατί συνιστούν πρόγευση όσων μαγειρεύονται στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ.

«ΠΟΤΕ ΜΗ ΛΕΣ ποτέ» ήταν η απάντηση του Φίλιππου, όταν ρωτήθηκε αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ενοχλημένος που «κάποιοι έχουν φαγωθεί με το θέμα», ο Πετσάλνικος εκτίμησε ότι «δεν θα ήταν αρνητικό για τους ψηφοφόρους αν κατέβαινε πάλι υποψήφιος ο Παπανδρέου». Πάντως, «δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει τις προθέσεις του».

ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, η προσέγγιση ενός βέρου παπανδρεϊκού στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ θύμιζε λίγο τη μους σοκολάτα που είχε μέσα βανίλια. Δηλαδή, ο Φίλιππος δεν ήταν αρνητικός και σε μοντέλο διαρχίας. Είπε μάλιστα ότι «η ιερή αγελάδα του ενός αρχηγού» δεν υφίσταται πλέον, ενώ το σχήμα «άλλος πρόεδρος του κόμματος, άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός» μπορεί να είναι πλέον πιο αποτελεσματικό.Οι άνθρωποι του Ανδρέα

Η ΤΑΞΙΘΕΣΙΑ του Εθνικού Συμβουλίου αποτύπωσε και τη νέα ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ. Ή, για να το πω πιο απλά, αποσαφηνίστηκαν τα επιτελεία των πρωταγωνιστών. Ας πούμε, ο Ανδρέας Λοβέρδος καθόταν επί ώρες στο «Κάραβελ» μαζί με την Αθηνά Δρέττα, τον βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Βαρβίκο και τον πρώην υφυπουργό Υγείας Χρήστο Αηδόνη. Είναι, εξ όσων μαθαίνω, οι κοντινοί του άνθρωποι στα εσωκομματικά. Η Δρέττα είναι γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέση που είχε αρχικά με τον Ανδρέα στο Εργασίας, μετά με τη Λούκα και τώρα με τον Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ντεμπουτάρει η Σοφία

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, σχηματίζεται και η νέα ανθρωπογεωγραφία της Βουλής. Σήμερα, ας πούμε, συνεδριάζει για πρώτη φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή τής μέχρι πρότινος ανεξάρτητης βουλευτίνας Σοφίας Σακοράφα, την οποία προσέγγισε επιτυχώς η Κουμουνδούρου. Καλώς τα δέχονται!