Να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, ζητά από τη χώρα μας η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί ακόμη και ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, το πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται στο ότι έχουν νομοθετηθεί μεν αρκετά μέτρα αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη, αλλά και στο γεγονός πως παρά την αύξηση της φορολογίας, στη χώρα μας εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την είσπραξη των φόρων.

Θεωρεί επίσης ότι το ελληνικό χρέος είναι πολύ υψηλό με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Η Ελλάδα δεν έχει μόνο προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας, είπε, αφού το χρέος της είναι τόσο υψηλό που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της. Ακόμη και να γίνει κούρεμα 50% στο ελληνικό χρέος, η χώρα θα χρειαστεί αρκετό διάστημα μέχρι να επιστρέψει ξανά στις αγορές. Πλέον στόχος της προσπάθειας με το κούρεμα είναι να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, όπως προσέθεσε.

Η διαφορά με τις αρχές του 2011 είναι ότι στα τέλη του έτους οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. Η Καγκελάριος έκανε ειδική αναφορά στις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών αυτών (IIF) θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον περασμένο Οκτώβριο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.Η Καγκελάριος έδωσε και μια νότα αισιοδοξίας εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η αναδιάρθρωση του χρέους της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μέτρα λιτότητας που πλήττουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι με βάση παραδείγματα του παρελθόντος μπορεί να αρχίσει ανάπτυξη με παράλληλη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με την κατάσταση στην ευρωζώνη, η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και το μέλλον του ενιαίου νομίσματος δεν μπορούν να απαντηθούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά ότι αυτό αποτελεί μια διαδικασία που χρειάζεται περισσότερο χρόνο.