Χιλιάδες Ιρανοί παρέστησαν χθες στην κηδεία του Μοσταφά Αχμάντι Ροσάν, του πυρηνικού επιστήμονα που δολοφονήθηκε την Τετάρτη στην Τεχεράνη, εν μέσω απειλών του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ότι οι υπεύθυνοι (η CIA και η Μοσάντ, όπως είπε) θα τιμωρηθούν και νέων προειδοποιήσεων της Ουάσιγκτον (μέσω ενός μυστικού διαύλου επικοινωνίας με τον Χαμενεΐ, σύμφωνα με τους «New York Times») πως το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ είναι μια «κόκκινη γραμμή» που θα πυροδοτούσε άμεση αμερικανική απάντηση.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε νέο νόμο ο οποίος προβλέπει κυρώσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συναλλάσσονται με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν. Την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις εις βάρος της κινεζικής κρατικής εταιρείας Zhuhai Zhenrong, την οποία περιέγραψε ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή του Ιράν με προϊόντα πετρελαίου, της σιγκαπουριανής Kuo Oil Pte Ltd καθώς και της Fal Oil Company Ltd, που έχει την έδρα της στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα – όλα αυτά στο πλαίσιο μιας διευρυνόμενης διεθνούς προσπάθειας ελαχιστοποίησης των πετρελαϊκών εσόδων της Τεχεράνης ώστε να πεισθεί να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να συνέλθουν στις 23 Ιανουαρίου για να αποφασίσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

Πάντως ευρωπαίος αξιωματούχος «με γνώση του θέματος» δήλωσε στο Bloomberg πως κατά πάσα πιθανότητα η εφαρμογή του εμπάργκο θα αναβληθεί («περίοδο χάριτος» το χαρακτήρισε), για έξι μήνες όσον αφορά το αργό πετρέλαιο και για τρεις μήνες όσον αφορά τα πετροχημικά προϊόντα, «ώστε να μπορέσουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία να βρουν εναλλακτικές πηγές προμηθειών».

Επιπλέον, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, θα συνεχίσουν να επιτρέπονται οι παραδόσεις ιρανικού πετρελαίου ως πληρωμή για προϋπάρχοντα χρέη -κάτι ιδιαίτερα εξυπηρετικό για την Ιταλία.