Ο ιταλός Πρωθυπουργός προανήγγειλε άνοιγμα επαγγελμάτων και απελευθέρωση υπηρεσιών. «Πόσο έβλαψε τα παιδιά της η Ιταλία λέγοντας «ναι» σε κάθε αίτημα!» δήλωσε προχθές – κάπως θεατρικά κι αυτός – κάνοντας γνωστό ότι σε δέκα ημέρες ανακοινώνει μέτρα. Απέναντί του όμως δεν έχει τους Γενναίους του Μπρανκαλεόνε αλλά καλά οργανωμένες ομάδες με ισχυρή εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο. Οπως και στην ελληνική Βουλή, η πιο ισχυρή ομάδα στην ιταλική εθνική αντιπροσωπεία είναι οι δικηγόροι.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. Ακολουθούν οι δημοσιογράφοι επιβεβαιώνοντας εκείνο το παλιό ρητό που λέει ότι η δημοσιογραφία οδηγεί παντού. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει, πάντως, και για τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους φαρμακοποιούς, τους συμβολαιογράφους. Κάποιοι από αυτούς είναι γνωστοί ως «sottobraccisti». Η δουλειά των «αγκαζάκηδων», όπως θα τους λέγαμε εκ του «αγκαζέ» σε ελεύθερη απόδοση, είναι να πλευρίζουν μέλη των επιτροπών για να προωθούν τα συμφέροντα των συντεχνιών τους με τη χαρακτηριστική κίνηση του δημοσιοσχεσίτη που περνάει το χέρι του κάτω από το μπράτσο του «θύματος». Αυτά εντός. Εκτός κοινοβουλίου ετοιμάζονται για μάχες χαρακωμάτων. Ο επικεφαλής του συνδικάτου των φαρμακοποιών απέστειλε επιστολή στους εκλεγμένους συναδέλφους του με την οποία τους υπενθυμίζει ότι πάνω και πέρα από εκπρόσωποι του έθνους είναι θεράποντες του Ασκληπιού.

ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ. Οι οδηγοί ταξί δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή. Αλλά ο ιταλός «Θύμιος» λέγεται Λορέντσο Μπιταρέλι και είχε δοκιμάσει την τύχη του με το κόμμα του Μπερλουσκόνι. Ο στρατός του στη Ρώμη ψηφίζει μαζικά Καβαλιέρε, οι ταξιτζήδες του Μιλάνου Λέγκα του Βορρά. Ο Μόντι προτίθεται να τους χαρίσει μια άδεια για να ανοίξουν το επάγγελμα αλλά αυτοί εμφανίζονται ανένδοτοι. Οι πρώτες κινητοποιήσεις ήπιας μορφής έχουν ήδη ξεκινήσει. Αν έχουν εκπαιδευτεί από τους έλληνες συναδέλφους τους, όπως οι ιταλοί αναρχικοί από τους δικούς τους, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα χυμένα λάδια στους δρόμους και αποκλεισμούς λιμανιών και αεροδρομίων.