Να πετύχει η κυβέρνηση

Το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Παπανδρέου, μετά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, βρίσκονται σε «διαδικασία δικαίωσης». Αλλά το «πλοίο» ΠΑΣΟΚ, είτε θα σωθεί (αν τελικά «δικαιωθεί» η πολιτική του) είτε θα βουλιάξει αύτανδρο και δεν θα σωθεί κανένας. Και μόνη ελπίδα για τη σωτηρία του είναι η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου, που εφαρμόζει αυτούσια (και με τους ίδιους υπουργούς) τη μνημονιακή πολιτική Παπανδρέου και πασχίζει, με τη σύμπραξη (εκόντες – άκοντες) και των «δεξιόστροφων» δήθεν αντιμνημονιακών, για την υλοποίηση της περιούσιας «συμφωνίας Παπανδρέου». […] Για τον λόγο αυτό οι βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου (και υποψήφιοι για την αρχηγία) πρέπει, απερίσπαστοι από προεκλογικές αντιπαραθέσεις και άλλες μικρότητες (προσπάθειες να τα φορτώσουν όλα στον Παπανδρέου – που δεν πείθουν κανένα), να αφοσιωθούν στα υπουργικά τους καθήκοντα[…].

Νίκος Κοκολάτος, πολιτικός μηχανικός, πρώην γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ

Βορ. Κυκλάδων

«Μεγάλη κληρονομιά»

Για όσους διάβασαν το βιβλίο του σ. Σωτήρη Κωστόπουλου (σ.σ. διετέλεσε γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών το διάστημα 1981-1985, σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευρωβουλευτής) «Για ένα γνήσια λαϊκό, ελληνικό, Σοσιαλιστικό Κίνημα», στο κεφάλαιο: «Ο Μαρξ, το Μανιφέστο και οι επίγονοι», αναφέρει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτελεί μεγάλη σοσιαλιστική κληρονομιά για το ΠΑΚ και τον λαό μας. Ηταν ο οραματιστής, ο ηγέτης, ο σοσιαλιστής. Είχα την τύχη το 1977 να ανταλλάξω δυο χειραψίες μαζί του και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό […].

Κώστας Χρ. Λαγός, δημοσιογράφος

της «Εξόρμησης», μέλος του ΠΑΣΟΚ

Σοσιαλισμός – φιλελευθερισμός

Διαβάζω στην έρευνά σας για τη σοσιαλδημοκρατία πολλούς να προσπαθούν να ορίσουν τη διαφορά σοσιαλισμού – νεοφιλελευθερισμού. Αργά μπαίνουν τα ερωτήματα αυτά. Και η κρίση ήρθε επειδή δεν απαντήθηκαν τότε.

Κώστας Παπαδόπουλος, Αθήνα