Ποιες αλλαγές έρχονται στη σεξουαλική λειτουργία κατά την κύηση;

Αν και η σεξουαλική λειτουργία κατά την κύηση επιδρά σημαντικά στην ποιότητα ζωής, γνωρίζουμε από παλαιότερες μελέτες ότι δημιουργούνται σημαντικές δυσκολίες στον τομέα αυτό. Μια νέα μελέτη διερεύνησε τις αλλαγές που συμβαίνουν ανά τρίμηνο της κύησης.

Η μελέτη (Chang, 2011) σε 663 εγκυμονούσες έδειξε πως η συχνότητα των επαφών, η διέγερση/ύγρανση και ο οργασμός μειώνονται προοδευτικά καθώς προχωράει η γυναίκα από το πρώτο στο τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, η σεξουαλική επιθυμία παραμένει ίδια και στα τρία τρίμηνα.

Επιπλέον, ενώ αρκετές διαστάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας παρουσιάζουν προβλήματα κατά το δεύτερο και κυρίως τρίτο τρίμηνο, η συνολική σεξουαλική ικανοποίηση είναι μεγαλύτερη κατά το τρίτο τρίμηνο!

Φαίνεται δηλαδή, πως η σεξουαλική ικανοποίηση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επηρεάζεται από παράγοντες που δεν περιορίζονται στη σεξουαλική λειτουργία. Η αύξησή της, καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη, ίσως οφείλεται στην ψυχική και συναισθηματική κατάσταση της γυναίκας.

Ποιοι παράγοντες επιβαρύνουν τη σεξουαλική λειτουργία κατά την κύηση;

Η ίδια μελέτη έδειξε πως οι ατομικοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική λειτουργία κατά την εγκυμοσύνη είναι οι εξής: α) η δυσφορία της γυναίκας, β) η προηγούμενη εμπειρία έκτρωσης ή αποβολής, γ) η εργασία πλήρους απασχόλησης, δ) δυσκολίες σύλληψης, ε) η κακή εικόνα για το σώμα, ζ) προβλήματα υγείας (και ειδικά η ακράτεια ούρων) και η) προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Φαίνεται δηλαδή πως η σεξουαλική λειτουργία κατά την κύηση επηρεάζεται αρνητικά από μεγάλο αριθμό παραγόντων που αφορούν τη γυναίκα.

Φυσικά, όταν σε αυτούς τους παράγοντες προστεθούν και εκείνοι που αφορούν την ποιότητα της σχέσης και τα χαρακτηριστικά του συντρόφου, τότε καταλαβαίνουμε πως η σεξουαλική λειτουργία κατά την εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα σύνθετη και ευάλωτη.

Η Εύη Κυράνα ( http://www.kirana.gr ) είναι ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο