Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής, του Πειραιά και της Αχαϊας, έπειτα από τις έγγραφες δεσμεύσεις που τους παρείχε η κυβέρνηση για ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων τους.

Έτσι, από σήμερα εκτελούν κανονικά τις συνταγές των ασφαλιστικών Ταμείων, με εξαίρεση του ταμείου της ΔΕΗ το οποίο τους οφείλει τις πληρωμές σχεδόν ολόκληρου του 2011.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής, Πειραιά και Αχαϊας παρουσιάζουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και παρέχουν ορισμένες διευκρινίσεις για τον τρόπο εκτέλεσης των συνταγών του ΟΓΑ και του ΤΥΔΚΥ (δημοτικοί υπάλληλοι), που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ την 1η Ιανουαρίου 2012.

Οι δεσμεύσεις

* Υπεγράφη χθες από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο η επαναφορά των εκπτώσεων από τις βιομηχανίες προς το χονδρεμπόριο και τα φαρμακεία καθώς και από το χονδρεμπόριo προς τα φαρμακεία.

* Σήμερα πήραν στα χέρια τους οι φαρμακοποιοί έγγραφο του ενιαίου Ταμείου (ΕΟΠΥΥ) που ορίζει τις ημερομηνίες πληρωμών για το 2012. Σύμφωνα με αυτό, θα πληρωθούν τον Φεβρουάριο στις 13/2, τον Μάρτιο στις 15/3 και για τους υπόλοιπους μήνες του 2012 στις 14 κάθε μήνα.

* Στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, έχει ενταχθεί τροπολογία που αφορά τα χρέη του ΟΠΑΔ (Δημόσιο) και του ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες). Η τροπολογία ορίζει ότι η αποπληρωμή των χρεών προς τα φαρμακεία θα γίνει από 15 έως 31 Μαρτίου 2012, αλλά ένα μέρος των χρεών (48 εκατομμύρια ευρώ) θα εκταμιευθούν από το Δημόσιο ταμείο και θα δοθούν μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη (η πληρωμή υπολογίζεται περί τα τέλη Ιανουαρίου).

ΟΓΑ - ΤΥΔΚΥ

Οι φαρμακοποιοί ενημερώνουν τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμο Βουδούρη, καταργείται το ατομικό συνταγολόγιο του ΟΓΑ και δεν θα παραλαμβάνονται από τους φαρμακοποιούς ιδιόχειρες συνταγές από το ατομικό βιβλιάριο του ασφαλισμένου.

Η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα σε συνταγολόγιο ενιαίου τύπου που έχουν ήδη προμηθευτεί οι γιατροί (είναι το γνωστό πράσινο βιβλιάριο του ΙΚΑ).

Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ( ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας , Αγροτικούς γιατρούς) που θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.

Οι χειρόγραφες συνταγές θα πρέπει οπωσδήποτε να φέρουν από τον συνταγογράφοντα ιατρό ή φαρμακοποιό στο πάνω αριστερά τμήμα τους την λέξη «ΟΓΑ». Για τις ηλεκτρονικές δεν απαιτείται αυτή η σήμανση.

Για τα φάρμακα υψηλού κόστους, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ προς το παρόν θα ακολουθούν τις διαδικασίες που ίσχυαν πριν από την ένταξη του Ταμείου τους στον ΕΟΠΥΥ (θα απευθύνονται δηλαδή στα κρατικά νοσοκομεία και στα ιδιωτικά φαρμακεία) και όχι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Όσον αφορά τους ασφαλισμένους του ΤΥΔΚΥ, θα ισχύσει γι' αυτούς ό,τι ισχύει και για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ.

Οι φαρμακοποιοί των τριών συλλόγων προσθέτουν πως σε εκκρεμότητα παραμένει η μείωση του ποσοστού κέρδους τους στο 15%, αλλά εκτιμούν πως αυτό θα συζητηθεί άμεσα.

Τονίζουν, τέλος, πως παραμένουν σε ετοιμότητα για να δουν εάν θα ισχύσουν τελικά τα προαναφερθέντα - και αναλόγως θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από