Αρχίζει η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, σε μία προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος και εντοπισμού των επιδομάτων-μαϊμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, το 4% των προνοιακών επιδομάτων που δίνονται στη χώρα μας, πηγαίνουν σε λογαριασμούς μη δικαιούχων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιούχοι οφείλουν από την 1 Φεβρουαρίου και έως τις 16 Μαρτίου να επισκεφτούν το πλησιέστερο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για να διεκπεραιώσουν την καταγραφή τους.

Τα έγγραφα που πρέπει να επιδείξουν οι πολίτες είναι η αστυνομική ταυτότητα, το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρους εισοδήματος του 2010 ή 2011, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, η επίδειξη της πρώτη σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού πληρωμών, η αναγνωριστική απόφαση δικαιούχου του δήμου σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος και απόκομμα πληρωμής επιδόματος από τα ΕΛΤΑ για όσους δικαιούχους το διαθέτουν.

Όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, έχει διαπιστωθεί από καταγγελίες ότι «κάποιοι πολίτες είναι διπλοεγγεγραμμένοι σε δήμους ή νομαρχίες με αποτέλεσμα να λαμβάνουν παράνομα επιδόματα. Άρα με την πανελλαδική καταγραφή το σύστημα θα «πετάξει» εκείνους που παρανομούν».

Παράλληλα όμως, σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, η πλατφόρμα δεδομένων που θα δημιουργηθεί μέσω της καταγραφής θα είναι διαδραστική, γεγονός που θα την μετατρέψει σε «πυξίδα» μελλοντικών ελέγχων.

«Γνωρίζουμε τον μέσο όρο των ποσοστών νόσησης ανά ασθένεια, βάσει των παγκοσμίων στατιστικών δεδομένων. Συνεπώς, εάν εντοπιστεί ότι σε μία περιοχή της Ελλάδας τα επιδόματα που δίδονται για μία συγκεκριμένη πάθηση είναι περισσότερα από το στάνταρ, τότε θα δοθεί άμεση οδηγία για ελέγχους», εξηγεί.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως προκύπτει από στοιχεία και υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, από τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώπου δίνονται κάθε χρόνο για προνοιακά επιδόματα στην Ελλάδα, τα 250 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται παράνομα.