Νέα έρευνα έρχεται να καταρρίψει το μύθο των «θαυματουργών» αυτοκόλλητων τσιρότων που είναι εμποτισμένα με νικοτίνη, ως προς τη μακροπρόθεσμη διακοπή του καπνίσματος. Εντούτοις, φέρονται να αυξάνουν τη μνήμη και τη γνωσιακή λειτουργία των μη καπνιστών.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που διενεργήθηκε σε 800 καπνιστές, φάνηκε πως τα αποτελέσματα των αυτοκόλλητων με νικοτίνη είναι πενιχρά ως προς τη συμβολή τους στην μακροπρόθεσμη και οριστική διακοπή του καπνίσματος.

Η μελέτη εξέτασε πρώην καπνιστές που διέκοψαν το κάπνισμα μεταξύ του 2001 και 2006 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «ισχυρή θέληση» έχει καλύτερα αποτελέσματα από τα αυτοκόλλητα νικοτίνης ή άλλα παρόμοια βοηθήματα διακοπής του καπνίσματος.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα αυτοκόλλητα διπλασιάζουν τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα ή απλά τη θέληση του καπνιστή.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Χάρβαρντ οι προηγούμενες μελέτες δεν είχαν εξετάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα και είχαν περιοριστεί σε λίγες εβδομάδες ή μήνες μετά την απόφαση των καπνιστών να διακόψουν το τσιγάρο.

Ενισχύουν τη μνήμη

Εντούτοις τα αυτοκόλλητα που είναι εμποτισμένα με νικοτίνη, σύμφωνα με μία άλλη εξίσου πρόσφατη έρευνα, βοηθούν τους μη καπνιστές να αντιμετωπίσουν προβλήματα μνήμης ή να ανακτήσουν μέρος της απολεσθείσας μνήμης τους.

Αυτό αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλτ που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «journal of Neurology» και δείχνει ότι όσοι μη καπνιστές χρησιμοποίησαν τα αυτοκόλλητα με νικοτίνη βελτίωσαν κατά 46% την μνήμη τους.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει, εξάλλου, ότι η νικοτίνη βοηθά και τους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ να ανακόψουν την εκφυλιστική πορεία της νόσου.