Διακόσια πενήντα ζεύγη εμφυτευμάτων στήθους με βιομηχανική σιλικόνη έφτασαν στα χέρια των Ελλήνων πλαστικών χειρουργών την περίοδο 2009-Απρίλιος 2010.

Αυτό αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» οι εταιρείες που νόμιμα έκαναν την εισαγωγή και διάθεση, και οι οποίες πλέον δίνουν αναλυτικά στοιχεία για τους παραλήπτες τους στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, η επιστημονική ένωση των πλαστικών χειρουργών είχε ενημερωθεί έως χθες το βράδυ για χρήση των εμφυτευμάτων μόνο σε 15-20 ασθενείς.

Την χρήση των ενθεμάτων στην χώρα μας τεκμηριώνει η ίδια η απόφαση ανάκλησής τους, την οποία εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις 14 Απριλίου 2010.

«Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, τα προϊόντα έχουν εισαχθεί και χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. Οι εταιρείες που έχουν πραγματοποιήσει τη διάθεση των εν λόγω εμφυτευμάτων στην Ελληνική επικράτεια, οφείλουν να υλοποιήσουν την ανάκληση άμεσα, ενημερώνοντας ιδιαιτέρως τους επαγγελματίες της Υγείας», σημειώνεται σε αυτήν. Και αποσαφηνίζεται πως πρόκειται για ενθέματα με κωδικούς IMGHC-TX, IMGHC-MX και IMGHC-LS της εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP) που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου σκανδάλου με τη σιλικόνη.

Στην απόφαση δεν περιέχεται ο ακριβής αριθμός των ενθεμάτων που διακινήθηκαν, ούτε αποσαφηνίζεται εάν χρησιμοποιήθηκαν όλα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι τις λεπτομέρειες δεν αποκλείεται να γνωρίζει έως το τέλος της εβδομάδας.

«Έχουμε ζητήσει αναλυτικά στοιχεία για την ακριβή ποσότητα των ενθεμάτων που έφτασαν στην Ελλάδα, πόσα από αυτά διακινήθηκαν και ποιοι ήταν οι γιατροί που τα προμηθεύτηκαν και τελικά τα χρησιμοποίησαν», μας είπε.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας θα λάβει τις αποφάσεις του όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και εκδοθούν οι – πολυαναμενόμενες – επίσημες οδηγίες από την Γαλλία και τις ευρωπαϊκές Αρχές για την κοινή αντιμετώπιση του όλου θέματος.

Οι εταιρείες

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τις εταιρείες που αναφέρονται στην απόφαση ανάκλησης, οι οποίες και επιβεβαίωσαν την εισαγωγή και διάθεση των ενθεμάτων.

Η πρώτη από αυτές διακίνησε τα συγκεκριμένα ενθέματα για περίπου 4 μήνες του 2009, προωθώντας 50-60 ζεύγη.

Τον Αύγουστο του 2009, η ΡΙΡ όρισε αποκλειστικό αντιπρόσωπο την δεύτερη εταιρεία, η οποία έως τις 14 Απριλίου 2010 που αποφασίστηκε η ανάκλησή τους είχε διακινήσει 200 ζεύγη.

Μάλιστα, η δεύτερη εταιρεία επισήμανε στα «ΝΕΑ» πως ενημερώθηκε για την ύπαρξη των συγκεκριμένων εμφυτευμάτων από πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν επί χρόνια στο εξωτερικό και όταν ήρθαν στην Ελλάδα τα αναζήτησαν, δεδομένου ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ένα από τα τρία ευρύτερα διαδεδομένα ενθέματα στήθους.

Ωστόσο, ο κ. Απόστολος Μανδρέκας , πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ),είπε στα «ΝΕΑ» πως εν γνώσει της εταιρείας έχει περιέλθει η χρήση μόνον 15-20 ενθεμάτων.

«Ο έλεγχος και η έρευνα που κάναμε στα μέλη μας – περίπου οι μισοί πλαστικοί, δηλαδή 75 γιατροί, κάνουν αυξητική στήθους στην Ελλάδα – έδειξε πως οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν ενθέματα από άλλες εταιρείες, τα οποία δεν έχουν πρόβλημα. Εντοπίσαμε 15-20 περιπτώσεις με τα ενθέματα της ΡΙΡ. Οι γυναίκες ενημερώθηκαν από τους γιατρούς τους να πάνε για έλεγχο και αν χρειαστεί αντικατάσταση».

Κόστος

Τα ενθέματα της εταιρείας PIP διετίθεντο προς 500-600 ευρώ το ζεύγος, όταν οι πιο διαδεδομένες μάρκες κόστιζαν από 800 έως και 1.200 ευρώ.

Οι προμηθευτές υπογράμμισαν ότι η εισαγωγή και διάθεση έγινε με βάση τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών αρχών υγείας, που είχαν εγκρίνει τα ενθέματα για χρήση σε ανθρώπους. Όσον αφορά την χαμηλή τιμή τους, δεν θεωρήθηκε τεκμήριο κακής ποιότητας, δεδομένου ότι υπήρχε και άλλο ένθεμα στο εμπόριο με ανάλογη τιμή.

Το όλο θέμα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις (και) στην χώρα μας, ώστε οι διαδικασίες συλλογής των στοιχείων έχουν επιταχυνθεί. Σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ συναντάται με τις προμηθεύτριες εταιρείες των ενθεμάτων, ενώ για αύριο έχει προγραμματισμένη συνάντηση με το προεδρείο της ΕΕΠΕΑΧ.

Στην αυριανή συνάντηση, θα συζητηθεί και η δημιουργία Μητρώου Ενθεμάτων, στο οποίο θα καταγράφεται κάθε ένθεμα στήθους που θα τοποθετείται, είτε για αισθητικούς λόγους (που είναι και η συνηθέστερη χρήση) είτε έπειτα από μαστεκτομή.

Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες

Ο σάλος που έχει ξεσπάσει μοιραία έχει θορυβήσει όσες γυναίκες έχουν υποβληθεί σε πλαστική επέμβαση για αύξηση του μεγέθους του στήθους τους ή για αποκατάσταση έπειτα από μαστεκτομή.

Οι πλαστικοί χειρουργοί δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από ανήσυχες ασθενείς, πολλές από τις οποίες ζητούν να τους αφαιρέσουν τα ενθέματα.

«Η αυξητική στήθους είναι μια καταξιωμένη επέμβαση, με άμεσα και καλά αποτελέσματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ανδρέας Γιακουμεττής, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (UΕΜS). «Τα καλής ποιότητας ενθέματα είναι ανθεκτικά ακόμα και σε προσκρούσεις, όπως σε ένα τροχαίο, και δεν σπάνε διόλου εύκολα. Το όλο θέμα αφορά μια συγκεκριμένη μάρκα ενθεμάτων και όχι συλλήβδην όλα».

«Όταν μια γυναίκα κάνει αυξητική ή επανορθωτική στήθους και της τοποθετείται ένθεμα σιλικόνης, της δίνεται ένα καρτελάκι που μεταξύ άλλων αναγράφει τον αριθμό log του ενθέματος, την παρασκευάστρια εταιρεία και την χώρα προέλευσης», προσθέτει ο κ. Μανδρέκας. «Ο αριθμός log είναι ένας κωδικός που ουσιαστικά αποτελεί την “ταυτότητα” του ενθέματος, καθώς δείχνει τι τύπος είναι, πότε παρήχθη κ.ά.»

Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες να ελέγξουν στα καρτελάκια τους εάν αναγράφουν την ένδειξη Poly Implant Prothese – France: αντιστοιχεί στα ενθέματα με την βιομηχανική σιλικόνη. Σε περίπτωση που δεν γράφει κάτι τέτοιο, δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Από την άλλη, εάν μια γυναίκα έχει χάσει το καρτελάκι της, μπορεί να απευθυνθεί στον γιατρό της. «Οι περισσότερες ασθενείς τα χάνουν, γι’ αυτό και κρατάμε αντίγραφα», λέει ο κ. Μανδρέκας.

Επανέλεγχος

«Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι είναι πως οτιδήποτε προσθετικό μπαίνει στο σώμα μας – είτε είναι μέταλλο για το πόδι, βαλβίδα για την καρδιά ή ένθεμα για το στήθος – πρέπει να ελέγχεται δια βίου», προσθέτει ο κ. Γιακουμεττής.

«Όλα αυτά τα βιοσυμβατά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική και μπορεί να είναι ανθρώπινης, ζωικής ή συνθετικής προέλευσης, είναι ξένα προς τον οργανισμό και συνεπώς θέλουν παρακολούθηση. Δυστυχώς, όμως, η επιτυχία των επεμβάσεων αυξητικής στήθους είναι τόσο μεγάλη, ώστε πολλές γυναίκες αδιαφορούν και δεν έρχονται για επανέλεγχο».

Ο επανέλεγχος συνιστάται να γίνεται μία φορά τον χρόνο, κατά τον κ. Μανδρέκα. Στο πλαίσιό του γίνεται ψηλάφηση του στήθους και αν χρειαστεί υπερηχογράφημα μαστού, μαστογραφία ή άλλη εξέταση.

Πότε να ανησυχήσουν

Τα ενθέματα σιλικόνης γενικώς έχουν ποσοστό ρήξης κάτω από 1-2%, ενώ ειδικά αυτά της PIP είχαν ποσοστό ρήξης 10% μέσα στον πρώτο χρόνο, σύμφωνα με την Βρετανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής.

Αυτή ακριβώς η αδυναμία τους ήταν που κινητοποίησε τις γαλλικές Αρχές και οδήγησε στην απόσυρσή τους από την παγκόσμια αγορά και στην έναρξη της έρευνας που αποκάλυψε ότι περιείχαν βιομηχανική – αντί για ιατρική – σιλικόνη.

Μία γυναίκα που έχει ένθεμα σιλικόνης στο στήθος της πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό της εάν δει να αλλάζει το σχήμα του στήθους της ή παρουσιάσει κοκκινίλα, πόνο ή φλεγμονή, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το πλέον απαραίτητο, όμως, είναι ο επανέλεγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού.

Σημειώνεται πως πλέον στην χώρα μας χρησιμοποιούνται τέσσερις μάρκες ενθεμάτων σιλικόνης, οι οποίες δεν σχετίζονται με την PIP.