Η μόλυνση με τον ιό της ηπατίτιδας C και η παχυσαρκία μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του ήπατος, τα οποία έχουν τριπλασιαστεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, αναφέρουν επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικές πληροφορίες αρκετών δεκαετιών, οι οποίες προέρχονται από το Πρόγραμμα Επιδημιολογίας του Ρότσεστερ – μια αμερικανική βάση δεδομένων που αφορά ενδονοσοκομειακούς και εξωνοσοκομειακούς ασθενείς.

Η ανάλυσή τους δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου της επιθεώρησης «Mayo Clinic Proceedings».

Όπως σημειώνουν, αν και το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ εκτιμά πως τα κρούσματα του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, όπως λέγεται επιστημονικά ο καρκίνος του ήπατος, είναι 5,1 ανά 100.000 πληθυσμού, φαίνεται πως τελικά είναι 6,9 ανά 100.000 πληθυσμού.

Επιπλέον, το 11% των κρουσμάτων της νόσου σχετίζονται με την παχυσαρκία, η οποία οδηγεί στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Αν και το ποσοστό αυτό είναι μικρό, η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας της παχυσαρκίας είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στο μέλλον σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ηπατικού καρκίνου, εκτιμούν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα πως η ηπατίτιδα C αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. «Οι ουλές που προκαλεί η νόσος στο ήπαρ χρειάζονται 20 έως 30 χρόνια για να εξελιχθούν σε καρκίνο», λέει ο γαστρεντερολόγος δρ Γ. Ρέι Κιμ, ειδικός στην Ηπατολογία και κύριος συγγραφέας της μίας εκ των δύο εκθέσεων.

«Βλέπουμε σήμερα ασθενείς με καρκίνο στα 50 ή στα 60 τους, οι οποίοι είχαν κολλήσει ηπατίτιδα C πριν από 30 χρόνια και δεν το ήξεραν καν».

Σύμφωνα με γενικές πληροφορίες που συμπεριλαμβάνουν στο άρθρο τους, ο προχωρημένος ηπατοκυτταρικός καρκίνος έχει 10-12% ποσοστά επιβίωσης στην πενταετία.

Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ελέγχονται προληπτικά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να εντοπίζεται η νόσος σε πρώιμο στάδιο, όταν υπάρχουν περισσότερα περιθώρια θεραπείας, σημειώνουν.