Το «πράσινο φως» δίνει Υπουργική Απόφαση στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς – ακόμη και στους μη συμβεβλημένους με το νέο Ταμείο – να γράφουν φάρμακα στους περίπου 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους του Ενιαίου Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σήμερα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ «Ιατροί του ΕΟΠΥΥ, εκτός ωραρίου εργασίας τους, καθώς και Ιατροί μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δύνανται να συνταγογραφούν σε ασφαλισμένους του, φαρμακευτικά σκευάσματα ή παρακλινικές εξετάσεις που θα εκτελούνται αποκλειστικά σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα, μόνον με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, καθώς εκτός από το ότι πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα τους τουλάχιστον έως και την Δευτέρα, οι γιατροί του ΙΚΑ επίσης αποφάσισαν την συνέχεια των κινητοποιήσεων τους.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), αποφάσισε νέες επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές 24ώρες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου 2012.

Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν μεταξύ άλλων την αναστολή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ «μέχρι να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις μέσα από σοβαρότητα σχεδιασμού και κανόνων λειτουργίας του», αύξηση της αμοιβής των γιατρών (στα 20 ευρώ από τα 10 ευρώ που ισχύουν σήμερα) αλλά και τον καθορισμό των προϋποθέσεων για την οδοντιατρική κάλυψη των ασφαλισμένων.