Αποχώρηση κατά δόσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια μιας (ακόμη) θυελλώδους πολύωρης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι προθέσεις του προοιωνίζονται σοβαρές εξελίξεις για το κόμμα, με τους τρεις βασικούς διεκδικητές του αξιώματος του προέδρου να μην αποδέχονται το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε. Παρότι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα και πάλι για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο για υποψήφιος πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου κράτησε ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τον χρόνο εκλογής του νέου προέδρου του Κινήματος, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ένταση, με την πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου να του ζητάει επιμόνως «καθαρές λύσεις».

Τώρα όλα παραπέμπονται στην έκτακτη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου η οποία συγκαλείται το διήμερο 14 και 15 Ιανουαρίου. Τα περίπου 360 μέλη του θα κληθούν να αποφασίσουν με μυστική ψηφοφορία για το αν η εκλογή του νέου αρχηγού θα γίνει πριν ή μετά τις εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Η πρόταση-πρόθεση Παπανδρέου είναι η εκλογή να πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές, τον Ιούνιο, έτσι ώστε όπως πολλά από τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου εκτίμησαν να υπηρετηθεί ο στόχος του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Τυχόν υπερψήφιση αυτής της πρότασης από την πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου θα δημιουργήσει νέο πρόβλημα: αυτό της εκλογής υποψηφίου για το πρωθυπουργικό αξίωμα, ο οποίος θα αναδειχθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα οδηγήσει το κόμμα στις επερχόμενες εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση (δηλαδή εκλογή αρχηγού πριν από τις εκλογές) είναι σαφές ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι και αυτός που θα αναμετρηθεί με τον Αντ. Σαμαρά στις επικείμενες εκλογές.

Η πρόταση Παπανδρέου, που στην πραγματικότητα αποτελεί μια μεταβατικού χαρακτήρα, ορισμένης χρονικής διάρκειας, διαρχία, συνάντησε την αντίδραση της πλειοψηφίας του 15μελούς Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς 8 μέλη (οι Π. Κουκουλόπουλος, Τ. Αντώνιου, Σ. Ράπτη, Γ. Μίχας, Ν. Ανδρουλάκης, Δ. Σακελλάρης, Κ. Πανταζής, Ν. Σαλαγιάννης) απαίτησαν να οριστεί σαφές χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες.

Οι υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου (Ν. Σαλαγιάννης, Τ. Αντωνίου, Π. Κουκουλόπουλος, Σ. Ράπτη) ζήτησαν η εκλογή να γίνει το συντομότερο δυνατό για να αποτραπούν επιπτώσεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης – θέση που είχε ως γνωστόν διατυπώσει και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει ώς τις 15 Ιανουαρίου» λόγω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που ακολουθούν με την τρόικα και για το PSI.

Στελέχη προσκείμενα στον κ. Παπανδρέου, όπως οι Μ. Κοππά, Α. Παπαηλιού, Μ. Παυλίδου κ.ά. υποστήριξαν ότι η εκλογή αρχηγού από τη βάση θα μπορούσε να προσδιοριστεί αφού υπάρξει οργανωτική ανασυγκρότηση και διαδικασίες στη βάση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου, που πριν από την προσέλευσή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ενημέρωσε τηλεφωνικά για τις προθέσεις του τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και άλλα στελέχη, φάνηκε να έχει λάβει τις αποφάσεις του. Ωστόσο αργότερα, και κατά την πρόοδο της συνεδρίασης, πολλά στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι στην πρότασή του υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες, όπως για παράδειγμα:

Αν εκλέγει υποψήφιος πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον Γ. Παπανδρέου να παραμένει στη θέση του, αυτός θα είναι κανονικός ή άτυπος υποψήφιος πρωθυπουργός; Θα έχει τη δυνατότητα να καταρτίσει τα ψηφοδέλτια, να εκπονήσει κυβερνητικό πρόγραμμα και θέσεις, και επιπλέον να έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος; Ή αυτά θα τα κρατήσει για τον εαυτό του ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα παραμένει πρόεδρος μέχρι την εκλογή του διαδόχου του;

Στα ερωτήματα αυτά δεν δόθηκαν απαντήσεις με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο εκνευρισμός και να υπάρξουν εντάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης διευκρίνισε ότι ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου να προκηρυχθεί Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή ακόμη, αν πιέζει ο χρόνος λόγω των επικείμενων εκλογών, Πανελλήνια Συνδιάσκεψη. Οι διαδικασίες, στις οποίες να περιλαμβάνεται και η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Η συνέχεια. Αποφασίστηκε επίσης το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου προκειμένου να διατυπώσει την πρόταση που θα κρίνει με ψηφοφορία το Εθνικό Συμβούλιο, στο εξής να συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα και να λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος (εκτός κι αν το Εθνικό Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά) ο κ. Παπανδρέου θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας τις εκ του καταστατικού οριζόμενες αρμοδιότητές του, στηρίζοντας τη δημοκρατική παράταξη και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου.