Στη γερμανική γλώσσα η Κλάουντια Χάνεϊ… δεν προβλεπόταν. Η λέξη «μεταλλωρύχος» («Bergmann») υφίσταται μόνο στο αρσενικό γένος, «Bergfrau» δεν υπάρχει. Αλλωστε για πολλές δεκαετίες μόνον άνδρες ήταν αυτοί που εξαφανίζονταν στις υπόγειες στοές του Ρουρ και ξανάβγαιναν με το πρόσωπο και τα χέρια μαυρισμένα από το κάρβουνο. Η Χάνεϊ είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ορυχείου στη Γερμανία, ένα αξίωμα στο οποίο έφτασε μόλις στα 33 της. Στις διαταγές της υπακούν 300 μεταλλωρύχοι, που κατεβαίνουν κάθε μέρα κάτω από τη γη για να εξορύξουν νιτρικό κάλιο από το ορυχείο του Νόιχοφ-Ελερς στην Εσση. «Κανένας στην οικογένειά μου δεν είχε σχέση με τη βιομηχανία των ορυχείων», είπε η Χάνεϊ στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Πρόσθεσε όμως ότι η επαγγελματική επιλογή της ήταν… ρεαλιστική: το μουσικό ταλέντο της δεν αρκούσε για να κάνει καριέρα στο κλαρινέτο, που είναι το άλλο μεγάλο πάθος της.

Ετσι η Κλάουντια Χάνεϊ, μηχανικός ορυχείων και μεταλλωρύχος που δεν απαρνείται τις φούστες και τα ψηλά τακούνια, αλλά ξέρει και να χειρίζεται το υδραυλικό σφυρί, αποφάσισε να κατέβει στα ορυχεία. Ωστόσο πριν από λίγα χρόνια η παρουσία γυναικών στις στοές των ορυχείων ήταν ταμπού. Μόλις το 2005 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε τη σχετική απαγόρευση που είχε θεσπιστεί το 1935 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Υπήρχε επίσης η δεισιδαιμονία ότι η παρουσία γυναίκας σε ορυχείο φέρνει γρουσουζιά… Οι μοναδικές εξαιρέσεις, στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεωδών, υπήρχαν στην άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος, στα ορυχεία της Ανατολικής Γερμανίας. Και να σκεφτεί κανείς ότι στη Γερμανία η προστάτιδα των μεταλλωρύχων είναι γυναίκα, η Αγία Βαρβάρα.

Οι καιροί έχουν αλλάξει. Μια φωτογραφία τραβηγμένη στις αρχές Δεκεμβρίου στο ορυχείο του Νόιχοφ-Ελερς δείχνει την Κλάουντια Χάνεϊ ενώ συμμετέχει σε βάθος 500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, μαζί με δεκάδες μεταλλωρύχους, στην παραδοσιακή θρησκευτική τελετή προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας – στην οποία χοροστάτησε μάλιστα μια γυναίκα πάστορας. Εντούτοις στη Σχολή Γεωτεχνικής και Μεταλλευτικής Βιομηχανίας του Πολυτεχνείου του Φράιμπεργκ στη Σαξονία, εκεί όπου φοίτησε η Χάνεϊ, οι γυναίκες είναι μόλις το 15%.

Σήμερα πολλά ορυχεία του Ρουρ έχουν πλέον κλείσει και το 2018 η Γερμανία θα σταματήσει την εξόρυξη άνθρακα. Ισως όμως να μην είναι ακόμη πολύ αργά για τις γυναίκες. Ο μεταλλευτικός τομέας στη Γερμανία γνωρίζει μια αναγέννηση χάρη στις υψηλές τιμές των πρώτων υλών στις παγκόσμιες αγορές. Μάλιστα στα Ορη Μεταλλεύματος (Erzgebirge), στα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας με την Τσεχία, έχουν αρχίσει δοκιμαστικές γεωτρήσεις που μπορεί να αποκαλύψουν το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα κασσίτερου στον κόσμο.