Δοκιμή πυραύλων μεγάλου και μικρού βεληνεκούς πραγματοποίησε σήμερα το Ιράν, τελευταία ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων του στον Περσικό Κόλπο.

Ο υπαρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού Μαχμούντ Μουσαβί δήλωσε ότι η Τεχεράνη πραγματοποίησε «επιτυχημένη» δοκιμή ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Γαντέρ, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποίησε και τη δοκιμή του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Νουρ.

Οι πύραυλοι αυτοί κατέστρεψαν συγκεκριμένους στόχους.

«Ο πύραυλος εδάφους-θαλάσσης μεγάλου βεληνεκούς Γαντέρ δοκιμάστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά», δήλωσε ο Μουσαβί.

«Ο πύραυλος κατασκευάστηκε από Ιρανούς εμπειρογνώμονες, έπληξε με επιτυχία το στόχο του και τον κατέστρεψε», δήλωσε

«Ο Γαντέρ είναι ένας υπερσύγχρονος πύραυλος με ενσωματωμένο ραντάρ, υπερακριβείας, του οποίου το βεληνεκές όπως και το έξυπνο σύστημα μη ανίχνευσης βελτιώθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές», πρόσθεσε. Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 200 χλμ.

Το ιρανικό ναυτικό πρόκειται να πραγματοποιήσει δοκιμαστική εκτόξευση ενός άλλου πυραύλου πυραύλου μικρού βεληνεκούς την τελευταία ημέρα των ναυτικών ασκήσεων στην περιοχή των στρατηγικών Στενών του Ορμούζ, μέσω των οποίων μεταφέρεται το 35% του πετρελαίου παγκοσμίως.

Η Τεχεράνη απείλησε την προηγούμενη εβδομάδα να διακόψει τη μεταφορά πετρελαίου μέσω των Στενών του Ορμούζ αν της επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο.