Δοκιμασία για τη ΝΔ αποτελεί η λήψη νέων μέτρων που αναμένεται να ζητήσει η τρόικα για την έγκριση του νέου δανειακού προγράμματος. Με στόχο να αποφύγει έναν νέο κύκλο πιέσεων, η Λεωφόρος Συγγρού σπεύδει να διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα – εν ολίγοις, την επιβολή νέων φόρων ή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Με την προειδοποίηση αυτή, επιτελικά στελέχη του κόμματος εκφράζουν επιφυλάξεις ακόμη και για τη συνέχιση της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, στην περίπτωση που προωθηθεί το επόμενο τρίμηνο ένα σχέδιο περικοπών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει πως οποιοδήποτε σχέδιο για νέα μέτρα θα πρέπει να εξεταστεί από την επόμενη κυβέρνηση, η οποία «με νωπή λαϊκή εντολή», όπως τονίζει, θα επιδιώξει να πετύχει σε συμφωνία με τους δανειστές ένα «νέο ισορροπημένο μείγμα» οικονομικής πολιτικής που θα βγάζει και τη χώρα από τον κύκλο της παρατεταμένης ύφεσης. Για τον λόγο αυτόν, στο γαλάζιο επιτελείο κρίνουν αναγκαίο να περιγράφονται μέσα από τη νέα δανειακή σύμβαση γενικοί στόχοι στο δημοσιονομικό πεδίο, ώστε να παραμείνει ανοικτό «παράθυρο» για «τροποποιήσεις», οι οποίες θα κινούνται εντός των στόχων που θα έχουν αποφασιστεί, παράλληλα όμως θα εκπέμπουν και μήνυμα αλλαγών στην οικονομική πολιτική, αλλάζοντας και την ψυχολογία στην κοινωνία και την αγορά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Επικαλούμενη και την τελευταία συζήτηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, στις αρχές Δεκεμβρίου, στη Λεωφόρο Συγγρού ευελπιστούν ότι οι τροϊκανοί κατά τη νέα επίσκεψή τους στην Αθήνα, στα μέσα Ιανουαρίου, θα περιοριστούν στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και δεν θα ζητήσουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή νέους φόρους. Κι αυτό, όπως λένε, επειδή και οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη λιτότητα, καθώς έχουν εξαντληθεί οι αντοχές της κοινωνίας. Επίσης κρίνουν ότι η παρατεταμένη ύφεση έχει πείσει και τους εκπροσώπους της τρόικας ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες» για αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους εργασίας μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά ακόμη και για μειώσεις στον ΦΠΑ. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, πάντως, εκτιμούν ότι απαιτήσεις της τρόικας θα εξαρτηθούν και από το ύψος του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2011 και δεν αποκλείουν να υπάρξουν «τελεσίγραφα» για άμεσες απολύσεις στο Δημόσιο και για νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό που θα περνούν μέσα από περικοπές στις συντάξεις, ιδίως τις επικουρικές.

Στον αντίποδα, η ΝΔ εμφανίζεται θετική ως προς την άμεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, αλλά και σε αυτό το πεδίο παραμένει ζητούμενο το εύρος των αλλαγών που θα αποδεχόταν το κόμμα, χωρίς να προκληθούν εσωκομματικές τριβές. Επί της αρχής, η Λεωφόρος Συγγρού δηλώνει υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά θεωρεί ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά – με απώτερο στόχο να αποφύγει πιθανή σύγκρουση με διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Επίσης είναι έτοιμη να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς και ένα άμεσο σχέδιο συγχωνεύσεων ή κατάργησης δημόσιων οργανισμών, αλλά χωρίς απολύσεις, όπως λένε τα ίδια επιτελικά στελέχη.